Scholieren vanuit het hele land gaan donderdag in Den Haag demonstreren voor een beter klimaat
Scholieren vanuit het hele land gaan donderdag in Den Haag demonstreren voor een beter klimaat Foto: CreativeCommons

Tientallen Bredase scholieren richting Malieveld voor klimaatstaking

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Honderden, al dan niet, duizenden scholieren reizen donderdag af naar het Malieveld in Den Haag om hun onvrede te uiten over de klimaatverandering. Ook tientallen Bredase scholieren reizen op deze dag af naar de hofstad. De meeste scholen willen hierin best meedenken. 

"We begrijpen als school dat er bij een aantal leerlingen de behoefte bestaat om te gaan protesteren", laat rector Raymond van Velthoven van het Newman College weten. "Op dit moment hebben zich twee leerlingen gemeld voor de 'klimaatstaking' op 7 februari. Beiden van de vwo-afdeling van onze school", laat de rector weten. "We hebben afgesproken dat als het leerlingen betreft die jonger zijn dan achttien, ouders dit moeten melden bij de school", vertelt hij. "Naderhand moeten de leerlingen ook een bewijs kunnen laten zien dat zij in Den Haag waren. Denk hierbij aan een selfie of een treinkaartje." Voor leerlingen ouder dan achttien jaar gelden er op het Newman College andere regels. "Zij moeten zelf melden dat zij die dag niet aanwezig zijn."

Ook op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum ontvangen ze graag een selfie. "De leerlingen moeten als bewijs een selfie sturen waar ze op het Malieveld staan", laat de rector weten. "Leerlingen die donderdag naar de stakingen willen moeten hiervoor een officieel verzoek indienen. Bij dit verzoek moeten zij een korte motivatie schrijven waarom ze precies willen gaan. Dit verzoek moet door hun ouders ondertekend zijn." De directie laat weten dat er geen melding naar de leerplichtambtenaar gaat wanneer een van hun leerlingen gaat staken. 

Van De Nassau zijn donderdag waarschijnlijk niet veel leerlingen te vinden op het Malieveld. De school geeft de leerlingen namelijk geen toestemming om deel te nemen aan de protesten. "Als leerlingen donderdag onder schooltijd toch richting Den Haag afreizen om mee te demonstreren, dan wordt dat als ongeoorloofde afwezigheid bij de leerplichtambtenaar gemeld."

Op Markenhage gaat het om een enkeling die zich voegt bij de protesten in Den Haag. "Wij houden de lijn aan dat de leerlingen, na toestemming van hun ouders, hier naar toe mogen gaan om te bij te dragen aan een betere toekomst."

De klimaatmars begint om 10.30 uur. Vanaf 11.15 uur lopen de demonstranten via het Korte Voorhout, de Lange Vijverberg en de Kneuterdijk terug naar het Malieveld via de Mauritskade en de Koninginnegracht. Om 13.30 uur is het protest weer afgelopen.