Foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties
Foto's

Opeens breekt er een vechtpartij uit op straat

BREDA – Opeens breekt er op straat een vechtpartij uit in de Bredase binnenstad. Politie, handhavers, portiers en Sterk op Straat grijpen snel in. De groepen worden uit elkaar gehaald en er wordt een aantal aanhoudingen verricht.


Het ziet er verdacht echt uit, maar dat is het niet. Het is wel wat er op een zaterdagavond zou kunnen gebeuren. Daarom hielden de politie, handhaving, portiers en Sterk op Straat dinsdagmiddag een grote horeca-oefening in de Bredase binnenstad. Van 10.00 tot 17.00 uur oefenden deze groepen samen in drie verschillende oefeningen. Er waren ook figuranten van de opleiding Toezicht en Veiligheid van het Vitalis College aanwezig.


“Vandaag hebben we vooral integrale oefeningen met als doel de samenwerking tussen de portiers, handhaving, ondernemers, Sterk Op Straat en politie te verbeteren”, vertelt Rob Verhoeven van de politie. Hij had vandaag de leiding over de oefeningen, waarbij agenten in vol ornaat in actie komen, zelfs agenten te paard. “We oefenen nu wel echt extreem.”

Naast de oefening met de vechtpartij, werd er ook geoefend met een situatie waarbij een persoon met een vuurwapen in een club aanwezig was. De bedoeling was dat de groepen samen deze man aanhouden en de gasten rustig houden. De derde oefening was een bommelding in een café.

Bij de politie in Breda hebben ze vier horecateams. “Vanuit ons zijn dat altijd de vaste mensen. De kracht van vandaag is dan ook om deze teams met de portiers, handhavers en de mannen van Sterk Op Straat in contact laten komen.”

Verhoeven vertelt dat voorheen de politie een soort van ‘de grote baas’ in de stad was en daar willen ze vanaf. “We moeten dingen samen oplossen en een nog betere samenwerking creëren. Daarnaast leren we van elkaar. Zo zijn er politieagenten die nog nooit in een kroeg zijn geweest bij dit soort akkefietjes en leert de rest bijvoorbeeld om met de paarden te werken.”

Ook de leerlingen doen goed mee tijdens de oefeningen. De meeste leerlingen zitten op de opleiding en willen doorstromen als handhaver of doorstuderen aan de politieopleiding. Leerling Björn vertelt aan dat hij over een paar jaar wellicht aan de andere kant staat. “Dan is dit toch een mooie ervaring om zo’n oefendag van dichtbij mee te mogen maken.”

Bram Oei, operationeel directeur van de SfeerBeheer Groep/Sterk Op Straat, is tevreden.  “De samenwerking wordt hierdoor alleen maar beter. Wat mij betreft moeten we dit vaker doen en wellicht de volgende keer in de avond als het donker is. Dan krijg je toch meer de sfeer van het uitgaansleven. Je krijgt tijdens zo’n dag inzicht in elkaars werkwijze. De politie kent onze werkwijze, maar het is ook waardevol om inzicht te krijgen in hun manier van werken.”

Wat er beter kan, moet ook blijken uit de evaluatie die onder de deelnemers wordt gehouden.
FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief