Lek nog niet boven in Breda: AZ eenvoudig langs NAC

Door: Thijs Kroezen Sport

BREDA - NAC is vrijdagavond met 0-3 verslagen door AZ. Hoewel de Alkmaarders niet overtuigden in Breda, werd het toch een eenvoudige overwinning. NAC zit nog dieper in de problemen en krijgt nu een reeks lastige wedstrijden.

NAC begon niet onaardig in het regenachtige Breda en de eerste grote kans was voor de Bredanaars. Robert Mühren werd de diepte ingestuurd. Die kneep vervolgens goed naar binnen, maar zijn schot ging recht op AZ-doelman Marco Bizot af.

Na die kans ging het bij de thuisploeg met de minuut minder goed. Passes kwamen niet meer aan en lange ballen werden zo over de zijlijn geschoten. AZ voetbalde niet goed de eerste helft en dat maakte het des te pijnlijker dat de Alkmaarders na een half uur voetballen toch op voorsprong kwamen.

Een voorzet van Jonas Svensson kon worden binnen getikt door de geheel vrijstaande aanvoerder Guus Til. Terwijl Menno Koch en Karol Mets de spits probeerden te dekken, liep geen van de overige NAC-spelers mee met Til: 0-1. NAC kreeg nog een goede mogelijkheid op de gelijkmaker voor rust, maar die bal van Gervane Kastaneer belandde op de paal.

Tien minuten na rust leek de wedstrijd beslist toen het wederom Til was die de zwakke verdediging pijn deed. Hij sprintte weg op het middenveld, kroop achter Mets langs en schoot koelbloedig de 0-2 binnen. Benjamin van Leer voorkwam vervolgens de 0-3 door een schot van Bjørn Johnson op de lat te tikken.

Twintig minuten voor tijd ging NAC op jacht naar de aansluitingstreffer, maar verder dan een hard schot van Kastaneer kwamen de Bredanaars niet. In de slotfase werd het nog 0-3 voor AZ, toen invaller Albert Gudmundsson na een simpele voetbeweging scoorde.

Het lek lijkt dus nog niet boven in Breda en voor NAC komt er nu een loodzware reeks aan. Volgende week moet het op bezoek bij Ajax om vervolgens Groningen thuis te ontvangen. Daarna mag het langs bij Vitesse en PSV. De thuiswedstrijd tegen concurrent Groningen zal vooral voor veel druk zorgen in Breda.

NAC wordt met 0-3 verslagen door AZ.