Foto: Google Maps

Vijver Liniepark schoner; zoetwatermosselen leggen loodje

BREDA – De kratten met zoetwatermosselen die in 2013 door het Waterschap Brabantse Delta in de vijver van het Liniepark zijn gezet ter bestrijding van blauwalg worden deze maand nog verwijderd. Door het aanbrengen van het mosselfilter is de hoeveelheid blauwalgen in de vijver sterk verlaagd en is het water een stuk helderder geworden. Er is een probleem: de zoetwatermosselen zelf hebben het loodje moeten leggen.


Blauwalgen komen van nature voor in zoet water. De algen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen in stilstaand, voedselrijk water. “Het voedsel komt vaak uit visvoer, brood en hondenpoep. Blauwalgen kunnen tot zuurstofgebrek en vissterfte leiden en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken."

De zoetwatermosselen werden daarom in 2013 in de vijver van het Liniepark geplaatst om de blauwalgen op te eten en het water te zuiveren. Dit effect heeft volgens het waterschap drie jaar positief gewerkt. Maar de zoetwatermosselen hebben zich niet meer voortgeplant. “Hierdoor is hun levensduur beperkt, waardoor de werking van het filter sinds 2017 achteruitgegaan is."

Daarom heeft Brabantse Delta besloten om de nu lege kratten nog deze maand uit het water te halen. De oplossing lijkt simpel: nieuwe mosselen plaatsen. Maar dat blijkt lastig. Dit mag namelijk niet meer door een veranderde wetgeving omtrent exoten. “Zoetwatermosselen worden momenteel gezien als exoten en exoten mogen niet worden uitgezet in de Nederlandse natuur.”

Mocht de vijver van het Liniepark in de toekomst weer last krijgen van een blauwalgenoverlast, gaat het waterschap onderzoeken of er een andere structurele oplossing is.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief