Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan coöperatie de Vrije Uitloop in Breda. In het pand van Tientjes spreekt hij scharrelondernemers.
Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan coöperatie de Vrije Uitloop in Breda. In het pand van Tientjes spreekt hij scharrelondernemers. (Foto: Wijnand Nijs)
FOTOALBUM

Koning brengt werkbezoek aan scharrelondernemers in Breda

BREDA - Ze dachten eigenlijk dat alleen burgemeester Paul Depla hen woensdag een bezoekje zou brengen, de scharrelondernemers van coöperatie De Vrije Uitloop in Breda. Zeer tot hun eigen grote verrassing en verbazing stond woensdagmiddag niemand minder dan koning Willem-Alexander plotseling in het gebouw van Stichting Tientjes aan de Kloosterlaan.


Lees ook: Ontspannen scharrelt de koning langs de ondernemers

De koning arriveerde rond 13.30 uur bij De Vrije Uitloop. In deze coöperatie kunnen mensen in een veilige omgeving hun parttime onderneming starten met behoud van hun uitkering. De koning bracht het bezoek in zijn hoedanigheid als beschermheer van het Oranje Fonds.

De Vrije Uitloop is in 2013 opgericht. De ondernemingen variëren van een tuinonderhoudsbedrijf tot een grafisch ontwerpbureau. Met de gemeente Breda is afgesproken dat de zogenoemde scharrelondernemers hun uitkering kunnen behouden en daarnaast worden ontslagen van hun sollicitatieplicht. Door deelname aan de coöperatie voelen de mensen zich weer gewaardeerd als deelnemer aan de maatschappij.

Koning Willem-Alexander ontmoette de initiatiefnemers van De Vrije Uitloop en sprak met hen over de ontwikkeling van de coöperatie en ambities voor de toekomst. Aansluitend sprak hij met een aantal scharrelondernemers die ook een aantal van hun producten demonstreerden. Afsluitend volgde een gesprek met vertegenwoordigers van coöperaties van scharrelondernemers die samenwerken in het landelijk netwerk van sociale coöperaties.

De Vrije Uitloop is onderdeel van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. Het Groeiprogramma is een ontwikkel- en uitvoeringstraject voor maatschappelijke organisaties die hun lokale initiatief willen laten groeien. Doel van het programma is het vergroten van de professionaliteit van ondernemingen met een sociale doelstelling en het vergroten van het maatschappelijk effect van het sociale initiatief. Hiervoor krijgen de deelnemers diverse workshops, trainingen en bijeenkomsten aangeboden. Zo wordt niet alleen hun kennis en expertise vergroot, maar ook hun netwerk fors uitgebreid. 

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

FOTOSERIES