Foto: Willeke de Lange

'Vandalen drijven bijenvolk dood in'

BREDA - Vandalen hebben in het weekend tussen zaterdag en zondag een bijenkast vernield. Deze actie heeft het leven van duizenden bijen gekost. Willeke de Lange, hobby-imker vertelt ontsteld haar verhaal. 


De Lange vertelt dat de kast aan het sloot in het verlengde van de IJsbrandsberg, tussen de Westerhagelaan en de Bredestraat stond. “Dit is een privéterrein, maar in de bosjes aan de overkant van de sloot worden vaak honden uitgelaten, spelen kinderen of genieten mensen van de natuur.” Ze verwacht dat er iemand over de sloot is gesprongen en de kast heeft omgeduwd. “Het water in de sloot staat er laag. Mocht je het echt willen, dan kan je over de sloot springen.”

Vijftienduizend bijen
In de wintermaanden zaten er in de kast tussen de 10.000 en 15.000 bijen. “Buiten de materiële schade heeft het hele volk deze actie niet overleefd. Alle bijtjes zijn verdronken of bevroren. Dit is voor ons al een jaar lang onze hobby. In de zomermaanden kon het bijenvolk uitgroeien tot wel 60.000 bijen.” Het gaat De Lange niet alleen om de honingbijen. “Maar ook om de natuur en de biodiversiteit. Hier moeten we erg zuinig op zijn. Ik zag de krokussen al weer uitkomen en ik verheugde me er al op dat de bijen weer zouden gaan vliegen, dat kan nu niet meer.”

De vernielde bijenkast gaat worden gemaakt. Het is voor De Lange wel duidelijk dat hobby-imker geen goedkope hobby is. “We moeten nieuwe was en ramen hebben voor de kast. Dan zit je zo wel tegen de 400 tot 500 euro aan. Maar dan heb je alleen nog maar een lege kast.”

Veel reacties
De Lange is nu afhankelijk of er een grote imker is die een aflegger met koningin kan doneren of tegen een kleine vergoeding kwijt kan. Een aflegger is een gedeelte van een bijenvolk dat van een bestaand bijenvolk wordt afgescheiden. “Ik heb zoveel hartverwarmende reacties gekregen van mensen. Dat doet me echt goed. Er zijn ook mensen een inzamelingsactie gestart. Iemand heeft ook bijen aangeboden. Daar zouden wel dan wel tot mei op moeten wachten.”

Zelf heeft ze aangifte gedaan bij de politie. “Ik zou ook graag in contact willen komen met de mensen die dit hebben gedaan. Niet eens om dan ruzie met ze te zoeken, maar om ze te vertellen wat dit met iemand doet. Ook zou ik ze wil vertellen wat het heeft gedaan met de natuur.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief