Afbeelding
Foto: Marcel van Dorst/SQ Vison

Breda krijgt na de zomer taxikeurmerk én taxistewards

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Breda krijgt op zijn vroegst aan het eind van de zomer het al zolang gewenste taxikeurmerk. De vorige week opgerichte Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) heeft van de gemeente akkoord gekregen om het systeem voor het keurmerk te gaan ontwikkelen.

De aanleiding voor de oprichting van de SKB zijn de aanhoudende problemen bij de opstapplaatsen voor taxi’s. Met name wordt geklaagd over de gastvrijheid en klantvriendelijkheid van de taxibedrijven bij de taxi-opstapplaatsen zoals het station, de Nieuwe Prinsenkade en Oude Vest. Dit is een doorn in het oog van de gemeente, ondernemers en de branche zelf. De taxibranche is vaak het eerste contact dat met name bezoekers met een stad hebben.

Paul Martens, voorzitter van de SKB realiseert zich dat taxichauffeurs het visitekaartje van de stad zijn. “Het keurmerk maakt het in de toekomst lastiger voor chauffeurs van buiten de stad om in Breda te werken tijdens drukke evenementen, zoals carnaval en Breda Jazz Festival.” Volgens Martens moeten taxichauffeurs die in aanmerking van het keurmerk willen komen zich aanmelden. “Dan moeten ze eerst een cursus ‘plaatselijke gesteldheid’ volgen. Dankzij deze cursus hebben de taxichauffeurs straks goede stratenkennis. De chauffeurs moeten passagiers van A naar B kunnen brengen, maar ook kunnen vertellen waar bezienswaardigheden en restaurants te vinden zijn."

Het taxikeurmerk is een permanente maatregel, waardoor de Taxipas, vroeger Taxi-vignet genoemd, komt te vervallen. Maar met alleen een keurmerk zijn de chauffeurs er nog niet. “Ze moeten ook over een duidelijk daklicht beschikken. Daardoor zijn de chauffeurs in Breda duidelijk herkenbaar.”

Wethouder Boaz Adank heeft er alle vertrouwen in dat de bestuursleden van de Stichting samen met de branche een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een verdere verbetering van het taxivervoer in Breda. “Daarnaast zullen we als gemeente inzetten op meer handhaving en willen we gaan werken met taxi-stewards op de standplaats Nieuwe Prinsenkade.” Volgens Martens is het nu tijd is om in het juiste tempo de goede stappen te zetten. “Op 18 maart komt er een bijeenkomst met de taxichauffeurs uit Breda.”

De nieuwe stichting en het keurmerk moeten ook de aanpak van misstanden die nu gemeld worden makkelijker maken. "Wanneer er op dit moment een taxirit wordt geweigerd en de klant maakt daar geen officiële melding van dan wordt dat ingewikkeld. De signalen die wij nu krijgen zijn in ieder geval een aanleiding voor verbetering. Momenteel is er een landelijk meldpunt, maar dat wordt opgeheven. Na de bijeenkomst met de taxichauffeurs hopen wij een eigen meldpunt te hebben waar klanten om wat voor reden dan ook hun klachten kunnen doorgeven."

Een ding is zeker: tijdens carnaval en Breda-Jazz wordt nog gebruik gemaakt van de tijdelijke Taxipas. Dit was de afgelopen jaren ook het geval. Het nadeel is dat deze relatief makkelijk te verkrijgen is. Daardoor kunnen ook chauffeurs die niet uit Breda komen deze pas ontvangen. De gemeente overlegt al jaren over een regeling met een écht keurmerk. In eerste instantie zou deze in 2018 worden ingevoerd. Vervolgens was het jazzfestival in 2019 de doelstelling, maar ook dat wordt niet gehaald. “Omdat we gaan werken onder een nieuw regime hebben we daar voldoende tijd voor nodig. Na de zomer breekt er een nieuw tijdperk aan”, aldus Martens.