Teun Hocks geeft een toelichting bij zijn eerste oeuvre-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda
Teun Hocks geeft een toelichting bij zijn eerste oeuvre-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda Foto: Wijnand Nijs
video

Stedelijk Museum Breda toont hele werk Teun Hocks

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het is een tentoonstelling zoals ie er in Nederland én daarbuiten nog nooit is geweest: Van vroeg tot laat, De voorstellingen van Teun Hocks. Het is de eerste oeuvre-tentoonstelling van de internationaal befaamde kunstenaar. Het Stedelijk Museum Breda putte uit het verrassend rijk met werk van Hocks gevulde eigen depot.

Dat Hocks zijn eerste oeuvre-tentoonstelling in Breda heeft is eigenlijk niet meer dan logisch. Curator Marjolein van de Ven dook in het depot en werd meteen overvallen door de hoeveelheid van Hocks werk. “Werk dat ik ook niet kende.”

Twintig jaar Breda
De schilder-fotograaf/fotograaf-schilder studeerde eind jaren zestig, begin jaren zeventig aan St Joost. “Ik heb bijna twintig jaar in Breda gewoond, vanaf het begin van mijn studie in ‘66”, vertelt Hocks tijdens een toelichting op zijn tentoonstelling en zijn werk. Dat werk begint bij zijn Bredase periode, allemaal uit de eigen collectie. Het zijn performances, tekeningen, films, foto’s en studies. Die studies zijn te zien in een aantal knusse kabinetten verborgen in de tentoonstelling. Daar krijg je als bezoeker een aardige indruk van de werkwijze van Hocks.

De inmiddels in Frankrijk wonende kunstenaar maakt herkenbaar, maar vervreemdend werk, waarin hij zelf telkens de hoofdrol speelt. De basis is vaak een zwart-wit foto die hij vervolgens inkleurt. Die werkwijze is arbeidsintensief, vertelt de kunstenaar, maar was zeker in het begin ook controversieel.

“Ik geniet ook van het feit dat eigenlijk niemand weet waarnaar hij kijkt. Het is eigenlijk geen fotografie, maar ook weer wel. Ik heb ooit op een fotofestival gehangen, waar iemand echt heel boos werd. Van dat is geen fotografie, die man heeft er op zitten knoeien. Ik mocht ook op tentoonstellingen voor schilderijen. Ik at van twee walletjes, dat is wel heel leuk.”

Hocks experimenteerde met fotografie. “Dat mocht opeens, daarvoor was fotografie geen kunst, want dat kon toch iedereen. Op een gegeven moment sloop dat in de kunst, het bijna verslaan van de werkelijkheid. Ik dacht, ik was jong, zo moet het dan ga je dat soort dingen doen”, vertelt Hocks over een serie met daarop een vogel. “Ik heb dit al wel ingekleurd met olieverf, daar was ik ook mee aan het experimenteren.”

Grappige films
Het eerste deel van de expositie is chronologisch en neemt je mee door het vroege, nog nooit of nauwelijks vertoonde werk. Daar zijn ook de filmpjes te zien die Hocks samen met onder meer  studie- en generatiegenoten Moniek Toebosch en Pieter Laurens Mol maakte. Het zijn absurde vaak grappige filmpjes, zoals de humor overal om de hoek komt kijken in het werk.

In de eerste ruimte hangt ook het werk waarin Hocks als kunstenaar zijn vorm vond. “Toen ontdekte ik een manier van werken die ook ook later ben blijven toepassen. Dit is echt het begin van de fotografie zoals ik hem nu nog steeds een beetje gebruik. Daar merkte ik dat ik het schilderen en het tekenen heel goed kon fotograferen.”

Na de eerste zaal volgen de grote werken waarmee Hocks tot ver buiten de landsgrenzen bekend werd, zoals het tafereel waarmee hij in een tentje in een woonkamer woont. Of het waar hij pijprokend op staat, waarbij links de rook naar beneden gaat en rechts omhoog. (lees verder onder de foto)


Stedelijk Museum Breda biedt met ‘De voorstellingen van Teun Hocks’ een uniek overzicht van het werk van de in Breda opgeleide fotograaf. Wie van fotografie, schilderkunst, een realistisch absurdisme houdt mag deze tentoonstelling niet missen.

Van vroeg tot laat
‘De voorstellingen van Teun Hocks’
Te zien van 16 februari tot en met 10 juni 2019 in Stedelijk Museum Breda.

  




 

Teun Hocks geeft een toelichting bij zijn eerste oeuvre-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda