Ajax zet NAC makkelijk opzij in tweede helft

Door: Thijs Kroezen Sport

AMSTERDAM/BREDA - NAC is er niet in geslaagd om te stunten in Amsterdam. NAC hield voor rust knap stand, maar één knullige actie zorgde voor de openingstreffer. In de tweede helft liep Ajax eenvoudig uit naar een 5-0 overwinning.

Tegenhouden, tegenhouden en nog eens tegenhouden. Dat was het recept voor NAC de eerste helft in de Arena. De uitploeg speelde met vijf verdedigers en de Franse huurling Dorian Dervite maakte zijn debuut. Verder nam Erik Palmer-Brown de plaats van Karol Mets in en was Khalid Karami gepasseerd. Pele van Anholt stond rechtsback.

Hoewel Ajax constant dreigend was, bleven de echt uitgespeelde kansen uit. Donny van de Beek raakte de paal, maar NAC was dichterbij een treffer dan de Amsterdammers. Een van richting veranderde voorzet kwam voor de voeten van Gervane Kastaneer, alleen die schoot hem precies in de hoek waar Matthijs de Ligt en Andre Onana ook voor kozen. Van Anholt volleerde een paar minuten later een bal op de lat.

NAC leek zonder schade de rust te gaan halen, maar een domme actie van debutant Dervite leverde Ajax een penalty op. De verdediger stond in de muur bij een vrije trap, maar sprong met zijn elleboog richting de bal. Dusan Tadic pakte het cadeautje uit en schoot de penalty binnen: 1-0.

De illusie dat er iets te halen viel in Amsterdam verdween snel in de tweede helft toen invaller Kasper Dolberg een scherpe voorzet van Hakim Ziyech verlengde: 2-0. Na de tweede treffer leek het hek van de dam en liep Ajax snel uit. Een eigen goal van Kastaneer, de tweede treffer van Tadic en een doelpunt van Ziyech zorgde uiteindelijk voor een makkelijke 5-0 overwinning voor de nummer twee van de Eredivisie.

Volgende week een meer dan belangrijke wedstrijd voor NAC. FC Groningen komt zaterdagavond op bezoek in Breda. De noorderlingen draaien na de winterstop verrassend goed en staan na dit weekend minimaal acht punten boven NAC. Wil NAC enigszins uitzicht houden op directe handhaving, moet er gewonnen worden volgende week.