Afbeelding

Geen gevaarlijk roestend staal bij Bredase zwembaden

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - De elf Bredase openbare binnenzwembaden zijn in opdracht van de exploitanten allemaal geïnspecteerd op roestvast staal. Uit dit onderzoek is gebleken dat tien van de elf zwembaden veilig zijn wat betreft de constructies met roestvrij staal. Alleen bij het gesloten Zwemperfekt aan de Hambroeklaan zou op termijn een risico kunnen ontstaan.

Zwembaden zijn sinds 1 januari 2017 verplicht aan te tonen dat zij geen gevaarlijk roestvast staal aanwezig hebben in het zwembad. Hiervoor is op 1 juni 2016 het Bouwbesluit gewijzigd. De reden voor deze wijziging is de aantasting van roestvast staal door chloordampen. Deze aantasting kan kan leiden tot breuken in de onderdelen die met gebruik van roestvaststaal zijn opgehangen, zoals systeemplafonds, lampen en geluidsboxen.

Wethouder Daan Quaars schrijft aan de gemeenteraad dat er ook is er gekeken naar voor de hand liggende zaken zoals de ophanging van tuimelemmers en bevestiging van trappen en naar minder zichtbare zaken zoals ventilatiekanalen. “Kleine zaken die tijdens de controles aan het licht zijn gekomen, zijn meteen aangepast. Denk hierbij aan het vervangen van scharnieren en loszittende of licht corroderende bouten.”

Bij de inspecties is naar twee zwembaden een bijzondere aandacht uitgegaan. Het systeemplafond van zwemschool Zwemperfekt aan de Hambroeklaan is zodanig gecorrodeerd dat deze het zou kunnen begeven, blijkt uit de brief van de wethouder aan de raad. Het kleine zwembad is in de zomer op last van de gemeente en met medewerking van Zwemperfekt twee weken gesloten geweest, zodat nader onderzoek kon worden gedaan. Uit dit onderzoek was gebleken dat de veiligheid nog voor achttien maanden gegarandeerd kon worden. Deze achttien maanden eindigen in december 2019. Quaars schrijft dat het hele zwembad op dit moment nog gesloten is, omdat de ondernemer is gestopt. “We houden vinger aan de pols in verband met een mogelijke opening door een andere ondernemer. Indien nodig, zal de gemeente een hercontrole uitvoeren.”

Bij de inspectie van zwembad De Wisselaar is geconstateerd dat er een aanpassing aan de dakconstructie moest worden gerealiseerd. De reden hiervoor was roestvorming aan de bovenzijde van de dakspanten. Deze aanpassing zijn in de zomervakantie gecombineerd met groot onderhoud en andere werkzaamheden aan het zwembad. Deze verbouwing is inmiddels afgerond.