Den Blauwen Schuyt op de Haagdijk.
Den Blauwen Schuyt op de Haagdijk. Foto: Robbert Temmen

Prins Daan schildert schuit op Haagdijk zaterdag blauw

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Prins Daan komt zaterdagmiddag naar de Haagdijk om de schuit op de Haagdijk blauw te maken. Dit is voortaan een nieuwe traditie voor aanvang van de carnaval.

Gaston Creemers van Firma Jean Bergé vertelt dat hij samen met de ondernemersvereniging met het idee kwam om Prins Daan voor aanvang van de Grote Optocht op carnavalsmaandag de schuit blauw te laten maken. "Het paste helaas niet meer in de planning voor dit jaar, maar volgend jaar wordt dit wel voor de aanvang van de Grote Optocht gedaan." Daarom is besloten om het dit jaar op zaterdag 23 februari om 14.45 uur te doen.

Vroeger was het vroeger een traditie was om de schuit blauw te verven. “Dit uithangbord markeert de oude poort die vroeger leidde naar de huisnummers 151-171.” Creemers vertelt dat de roestige kleur in tegenstelling met de naam Den Blauwen Schuyt is. “Jaren geleden heeft Prins Carnaval de schuit eigenhandig blauw geschilderd. Maar de roest heeft het toch gewonnen.” Dit bord toont volgens hem carnaval aan. “In Den Blauwen Schuyt zitten de narren."

De Grote Optocht van Breda start ook dit jaar op carnavalsmaandag op de Haagdijk. Stichting Kielegat was eerst van plan om de Haagdijk te schrappen uit de optocht. Daarop gingen bewoners en ondernemers van de Haagdijk met de stichting rond de tafel zitten. “In samenspraak hebben we dat goed opgelost.”

Op maandag 4 maart wordt de Haagdijk ondergedompeld in carnavaleske sferen. “Zo is er onder andere livemuziek, staan er een aantal kraampjes waar gratis chocomelk wordt uitgedeeld, verkoopt de friettent friet voor 1,11 euro en de KoeK KoeK Pannenkoek heeft wafels voor dezelfde prijs.”