De Nederlandse landgeit op het Haagse Beemden Eiland.
De Nederlandse landgeit op het Haagse Beemden Eiland. (Foto: Robbert Temmen)

Nederlandse landgeiten vestigen zich op Haagse Beemden Eiland

BREDA - Op het Haagse Beemden Eiland staat sinds kort een kleine kudde Nederlandse landgeiten. De landgeiten beheren het eiland nog tot het broedseizoen.


Het Haagse Beemden Eiland bevindt zich in de wateren van de Moerenloop, achter Kinderdagverblijf Hupsakee. De drie sterke, langharige geiten die het eiland beheren kunnen goed  tegen de kou en zijn uitermate geschikt voor begrazing in de natuur, aldus het bord dat bij het eiland staat.

De landgeit is een sober geitenras en komt veel voor in de noordelijke Europese landen. De Nederlandse landgeit is een dier dat met uitsterven werd bedreigd. In 2000 waren er slechts duizend landgeiten in Nederland. De Nederlandse landgeit staat op de lijst van zeldzame huisdierrassen.

De Nederlandse landgeit wordt vooral als hobbydier gehouden en soms worden ze gemolken en ingezet bij de begrazing van natuurterreinen, zoals het Haagse Beemden Eiland. Voorheen kenden we in Nederland de Drentse landgeit, de Veluwse landgeit en de Zeeuwse landgeit. Alleen de Veluwse landgeit, die nu de Nederlandse landgeit wordt genoemd, is het enige van oorsprong Nederlandse geitenras dat nog voorkomt.

De landgeiten begrazen het Haagse Beemden Eiland nog tot maart. In het broedseizoen worden ze tijdelijk van het eiland gehaald om de vogels rustig te laten broeden en planten te laten ontwikkelen.
FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief