De supermaan.
De supermaan. (Foto: Flickr.com/dordrecht-holland)

Supermaan dinsdagavond zichtbaar vanuit Breda

BREDA - Breda wordt dinsdagavond 19 februari weer getrakteerd op een bijzondere maan. De supermaan is vanavond met een beetje geluk goed te zien in Breda. Vorige maand was de super-bloed-wolfmaan nog goed te zien vanuit onze stad.


Weeronline schrijft dat er vanavond enkele wolkenvelden over het land trekken. “Maar er zijn ook enkele opklaringen.” Het beste moment om de supermaan te bekijken is in de eerste helft van de avond, want dan lijkt de maan het grootst. “De maan staat op dat moment laag aan de horizon. Optisch gezien wordt de maan kleiner wanneer deze hoger aan de hemel komt te staan. Om 0.18 uur staat de maan het hoogst en lijkt de supermaan niet zo groot meer.”

De maan komt volgens Weeronline op het moment dat het nog licht is op, namelijk om 17.48 uur. Op dat moment is de maan nog niet goed te zien. Dus kun je beter wachten tot het donker is. De zonsondergang start vanavond om 18.03 uur in Breda en het duurt tot ongeveer 19.53 uur tot het helemaal donker is.

Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan is er sprake van een 'supermaan'. Dit is ongeveer drie keer per jaar vanuit Nederland te zien. De maan lijkt op dat moment extra fel en groot. Dit komt doordat het hemellichaam tijdens een supermaan dichter bij de aarde staat dan bij een gebruikelijke volle maan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief