Afbeelding
Foto: Het Debatbureau

Vier Bredase scholen in strijd om titel ‘Beste Debatschool van Nederland’

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Vier Bredase scholen strijden om de titel ‘Beste Debatschool van Nederland’. Eerst moeten de scholen vrijdag 22 februari de voorronde van de provincie Noord-Brabant in Den Bosch doorkomen, voordat ze de landelijke finale behalen. 

Het BNNVARA-programma ‘Het Lagerhuis’  gaat dit jaar voor de eenentwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden zo’n tweehonderd teams om de titel ‘Beste Debatschool van Nederland’. Uit Breda doen De Nassau, Stedelijk Gymnasium Breda, Markenhage en het Newmancollege mee. Daarnaast wordt er uit zo’n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen.

Tijdens deze voorronde buigen de jonge kandidaten zich over verschillende stellingen. Dit gebeurt in vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Een aantal onderwerpen zoals de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht komen bij iedere voorronde aan de orde. Tijdens de voorronde wordt er specifiek gediscussieerd over de volgende stellingen: 'Jongeren die drugs gebruiken zijn asociaal bezig', 'het Brabants erfgoed moet op elke Brabantse school aan bod komen' en 'topsportevenementen in Noord-Brabant zorgen voor een gezondere bevolking.'

Aan het einde van de provinciale wedstrijddag wordt één van de negentien deelnemende teams als winnaar aangewezen. Dit team gaat door naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.