Afbeelding
Foto: geld.nl

7 tips eigen praktijk starten

Advertorial

(advertorial) - Of je nu psycholoog, diëtist of fysiotherapeut bent, er zijn verschillende beroepen om een eigen praktijk in te beginnen. Met je eigen praktijk kun je werken vanuit je eigen visie, doel en passie en heb je vaak een betere connectie hebben met je patiënten. Dit maakt je werk inspirerender en motiverender dan werken voor een werkgever. Maar waar let je op bij je eigen praktijk starten? De volgende zeven tips geven je inzicht in wat er komt kijken bij een eigen praktijk beginnen.

1. Wat voor soort ondernemer ben je?

Met een eigen praktijk kom je met andere aspecten in aanraking dan wanneer je werkt voor een werkgever. Je moet bijvoorbeeld onderhandelen over inkoopprijzen en zelf je administratie op orde brengen. Het is daarom belangrijk dat je bewust bent van wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld door een Persoonlijke Profiel Analyse te doen. Je kunt er ook voor kiezen om werk dat je lastig vindt uit handen te geven, zoals bij administratieve taken.

2. Waar wil je je eigen praktijk?

Bedenk waar het je fijner lijkt om te werken, thuis of buitenshuis? Thuis hangt er misschien een meer ontspannende sfeer, al kan dat voor sommigen ook een valkuil zijn. Je kunt ook een eigen kantoor aan huis bouwen. Door een aanbouw te bouwen heb je een aparte ruimte om in te werken en ben je toch thuis. Heb je geen aanbouw en wil je er wel graag een, maar heb je geen geld beschikbaar? Dan kun je eventueel geld lenen met een persoonlijke lening. De rente van deze lening is aftrekbaar van de belasting. Kies je ervoor je praktijk thuis op te zetten, denk dan aan de onttrekkingsvergunning en de gevolgen voor de belastingaangifte en huur- of hypotheekovereenkomst.

3. Meld je eigen praktijk aan bij KvK, BIG-register en VWS

Wanneer je een eigen praktijk begint, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het BIG-register. De KvK zorgt er vervolgens voor dat je wordt aangemeld bij de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat je aan de regels van de Wet Toelating Zorginstellingen voldoet en toestemming krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om verzekerde zorg te leveren aan je patiënten.

4. Regel de administratie van je eigen praktijk

Start je een eigen praktijk, dan moet je de nodige verzekeringen afsluiten. Denk aan verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Ook moet je je algemene voorwaarden bepalen. Hierin stel je de regels vast over aansprakelijkheid, geaccepteerde betaalmethoden en de klachtenprocedure. Daarnaast is het verstandig een modelovereenkomst op te stellen. Hierin wordt duidelijk of er sprake is van een dienstverband of niet wanneer je een opdracht aanneemt. Je bent met een eigen praktijk zelf verantwoordelijk voor de patiëntendossiers. Deze moet je verplicht minstens vijftien jaar bewaren. Bovendien heeft iedere patiënt recht zijn of haar medisch dossier in te zien. Houd deze dus goed op orde en zorg ervoor dat je snel op dergelijke verzoeken van patiënten kunt inspringen.

5. Bepaal de doelgroep van je eigen praktijk

In de meeste beroepspraktijken is het verstandig een duidelijke doelgroep te bepalen. Bepaalde behandelingen passen beter bij een specifiek soort mensen. Je vormt je doelgroep door te kijken naar de leeftijd, het geslacht, het soort klachten die je wilt behandelen, hoe je deze klachten behandelt en wat voor een soort mensen open staan voor zo'n behandeling. Hoe beter je de doelgroep definieert, hoe gerichter je ze kunt gaan benaderen.

6. Bereik de doelgroep van je eigen praktijk

Als je een eigen praktijk begint, weten nog niet veel potentiële patiënten hiervan af. Je wilt deze potentiële patiënten dus graag informeren van je nieuwe eigen praktijk. Dit kan bijvoorbeeld via sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook door een bericht te plaatsen in de lokale krant. Een manier om nieuwe mensen te verwelkomen bij je eigen praktijk is met een kennismakingsactie.

7. Houd je eigen praktijk actueel

Ben je je eigen praktijk eenmaal begonnen, dan is het belangrijk dat je de wet- en regelgeving bijhoudt. Deze kunnen veranderen. Plan daarom vaste momenten in om te kijken of je praktijkvoering nog actueel is. Daarnaast innoveert de gezondheidszorg zich continue. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg cursussen om je eigen praktijk bijtijds te houden.