Afbeelding
Foto: ROC West-Brabant

Word jij de spin in het web in de logistiek?

Advertorial

(advertorial) - Met de groeiende economie en de grote hoeveelheid logistieke bedrijven in de regio, is de vraag vanuit deze sector naar goed opgeleide medewerkers groot. Vandaar dat ROC West-Brabant in het nieuwe schooljaar begint met de opleiding tot Manager Transport & Logistiek.

Het onderwijsprogramma van de nieuwe MBO niveau 4 opleiding zal verzorgd worden in Roosendaal, Hierdoor is aansluiting mogelijk op de tweejarige Associate Degree-opleiding Logistiek van Avans-HZ en de 4-jarige logistieke opleidingen van BUAS. “Roosendaal ligt bovendien centraal in West-Brabant, waardoor we de hele regio goed kunnen bedienen”, vertelt Thea van Bokhoven van ROCWB.

Behoefte
Binnen het ROC is twee jaar gewerkt aan de nieuwe opleiding, geeft opleidingsmanager John Kerstens aan. “In dat traject hebben we enquêtes en gesprekken gehouden met bedrijven uit de sector om goed in kaart te brengen waar de accenten in de opleidingen moeten komen te liggen.”

Behalve dat de sector schreeuwt om goed opgeleide mensen, werd ook duidelijk hoe de nieuwe medewerkers opgeleid zouden moeten worden. Gedurende de opleiding ligt de nadruk daarom op drie belangrijke competenties en vaardigheden.


Robots en drones
In de bestaande opleidingen worden op dit moment de technische competenties gemist. “Studenten leren omgaan met nieuwe technieken en toepassingen, zoals robots, drones maar ook het gebruik van GEO ICT”, vertelt Van Bokhoven. “Met GEO ICT brengen bedrijven bijvoorbeeld een stad in kaart zodat de logistiek geoptimaliseerd kan worden.”  

Logistiek verandert continue. Hoe bereid je studenten voor op technieken en situaties die nu nog niet bestaan kortom hoe blijf je alert op nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden “Dat is een ander belangrijk deel van de opleiding: het leren je vakkennis te actualiseren.” Een andere manier om studenten goed voor te bereiden op hun toekomst is een Virtueel Experience Centrum. “Hier worden praktijksituatie gesimuleerd en de daarbij behorende vaardigheden ingeoefend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omgaan met gevaarlijke stoffen, want niet alles kun je niet direct in de praktijk verantwoord leren.”

Sociaal
Na de opleiding zijn de studenten klaar voor de functie Manager Logistiek. “Waarbij voorop staat  dat je weet wat leidinggeven is hoe je medewerkers motiveert en optimaal kunt laten samenwerken. De Manager Transport & Logistiek staat als spin in het web in het logistieke proces van het bedrijf en verbindt de  verschillende afdelingen met elkaar.”

“De mensen die wij gaan opleiden dienen de bereidheid te hebben zelf de handen uit de mouwen te steken en moeten passen in een meewerkcultuur. Kom je in een distributiecentrum te werken en moet er een keer een heftruck gereden worden, dan pak ook jij in je functie van manager deze taak op.”

Voor wie is de opleiding bedoeld? “Je hebt natuurlijk interesse in techniek en wil nieuwe techniek in bedrijven  implementeren”, vertelt Van Bokhoven. “Mocht tijdens de opleiding blijken dat je bijvoorbeeld meer naar de administratieve kant trekt, dan is er een gepersonaliseerd uitstroomtraject mogelijk.”

De opleiding

De opleiding is een samenwerking tussen het Radius College, het Markiezaat College en het Zoomvliet College. Docenten van deze drie colleges gaan ook de lessen verzorgen. De opleiding volgt de structuur van het Beroeps Opleidende Leertraject. “Dat betekent dat leerlingen vanaf week 1 één dag in de week gaan stagelopen en dat er twee blokstages van acht tot tien weken inzitten. Daarbij sturen we aan op een tweede stage in het buitenland zodat studenten op die manier echt hun grenzen verleggen.” Twee vreemde talen zijn daarom ook onderdeel van de opleiding, Engels en een taal naar keuze, afhankelijk van de interesse. “Het taalonderwijs wordt daarbij toegespitst op de logistiek.”

Meer informatie over de opleiding is te vinden via de website of mail naar: logistiek@rocwb.nl