Zuidelijke rondweg
Zuidelijke rondweg (Foto: Michael Janiec)

Ongenoegen buurt over aanpak problemen zuidelijke rondweg

BREDA - Een gezonde en leefbare omgeving voor bewoners en scholen aan en in de buurt van de zuidelijke rondweg. Van die situatie is Breda nog ver verwijderd. Althans, dat vindt de Belangengroep 'Betere Leefbaarheid Omgeving ZRW'. "De gemeente doet helemaal niets."


De belangengroep is het beu en uit hun ongenoegen in een brief aan de fractievoorzitters en leden van de Gemeenteraad in Breda. "Wij worden niet gehoord/serieus genomen door de verantwoordelijke wethouder", schrijft Michiel Nolte van de actiegroep in de brief. "Naar onze mening dient er een onafhankelijke onderzoekscommissie te komen die zich niet baseert op modellen maar op empirisch onderzoek."

Jarenlang is er al veel te doen over de verkeerssituatie bij de zuidelijke rondweg. De verkeersdrukte neemt ieder jaar toe, waardoor er volgens de omwonenden steeds meer fijnstof in de lucht komt en het geluidsoverlast toeneemt. "Inmiddels zijn we twee jaar verder en het enige dat de gemeente tot nu toe heeft gedaan is het laten uitvoeren van enkele onderzoeken en dan ook nog eens gebaseerd op modellen en verwachtingen", schrijft Nolte. "We mogen toch redelijkerwijs van dit gemeentebestuur verwachten dat het zich inzet voor de leefbaarheid van zijn burgers?"

Omdat het al jaren duurt voordat er meer duidelijkheid komt vanuit de gemeente, wil de belangengroep nu actie. "Gemeente, neem nu maatregelen die nu al voor een gezonde leefbare buurt met minder geluidsoverlast en fijnstofconcentratie zorgen", aldus Nolte. "Laat de situatie zoals die nu is, máár dan wel zonder doorgaande vrachtwagens die de voormalige zuidelijke rondweg uitsluitend gebruiken om elders files te omzeilen. Dus geen onnodig vrachtverkeer meer op de zuidelijke rondweg tussen de Claudius Prinsenlaan en de Graaf Hendrik III Laan."

Uit een van de onderzoeken van de gemeente bleek dat slechts vier procent van het verkeer over de zuidelijke rondweg doorgaand verkeer was, de rest was op weg van of naar een bestemming in de stad. Van al het verkeer is volgens het onderzoek 1 procent vrachtverkeer.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief