Afgebroken takken van bomen na de eerste storm in 2019 in Breda
Afgebroken takken van bomen na de eerste storm in 2019 in Breda (Foto: Perry Roovers)

Teller stormschademeldingen ongeveer honderd: 'Sommige bomen staan op scherp'

BREDA - In Breda zijn er tot nu toe ongeveer honderd meldingen binnen gekomen van schade na de storm van de afgelopen dagen. Deze meldingen komen binnen bij de gemeente via mail, Whatsapp, 14076, Twitter en de buitenbeterapp. "Nog niet alle meldingen zijn ingevoerd. Het aantal zal dus nog wel oplopen."


Zes uitvoerders van de gemeente zijn zondag omstreeks 15.00 uur begonnen met de complexe enurgente meldingen die binnenkwamen. "Deze assistentie is op verzoek van de brandweer op gang gekomen", laat een woordvoerster van de gemeente weten. "Tot nu toe zijn er ongeveer twintig complexe bomen geruimd of gerooid. Hiermee zijn inmiddels de meest urgente zaken aangepakt." Het kan nog wel even duren voordat echt alles opgeruimd is. "Naar verwachting zijn we nog tot volgende week bezig met de uitwassen van de storm, omdat er nog steeds sprake is van een flinke windkracht", vertelt de woordvoerster. "Sommige bomen staan op scherp."

Schadeclaims
Langzaamaan druppelen er schadeclaims binnen bij de gemeente. "We kunnen nog geen overzicht geven van de geclaimde schade bij de gemeente." De gemeente kan niet voor alle schade verantwoordelijk worden gehouden. In Nederland valt elke boom onder de wettelijke zorgplicht", vertelt de woordvoerster. "Als er een boom omvalt door de storm gaan we kijken of we als gemeente controles op deze boom hebben uitgevoerd, of we dus aan onze zorgplicht hebben voldaan", vertelt de woordvoerster. "Als dit zo is dan kan de gemeente niet aansprakelijk gehouden worden voor de schade."

Ook voor lantaarnpalen en verkeersborden of losstaande voorwerpen gelden er regels. "Als een lantaarnpaal op verkeersbord niet gebrekkig is, dan kunnen wij niet aansprakelijk gehouden worden, dan is er sprake van overmacht", zegt de woordvoerster. "Als het een losstaand iets is, dan wordt er gekeken naar de omstandigheden."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief