Stembureau 2017
Stembureau 2017 Foto: Amber Janssen

Schietpartij Utrecht: Ook maatregelen in Brabant; Brabantliner rijdt niet voorbij Vianen

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - De campagnes voor de statenverkiezingen van woensdag 20 maart worden opgeschort. Dat laat NOS via een livestream weten. De politieke partijen hebben dit besluit genomen na de gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein in Utrecht. 

Ook keerden agenten maandagochtend terug naar Breda toen zij op hun weg waren naar het Malieveld voor pensioenprotesten. Een woordvoerder van de politie laat weten 'extra alert' te zijn. "Het is ook gebruikelijk dat er extra politie staat bij toegangswegen." Alle moskeeën en de islamitsche basisschool in Breda staan in nauw contact met politie. Daar is geen permanente beveiliging, maar wel extra surveillances en zichtbaarheid. Volgens de woordvoerder van burgemeester Depla zijn er geen extra maatregelen getroffen in Breda. "Maar is er wel sprake van extra alertheid en is de politie stevig op straat." In Breda is geen sprake van beveiliging van gebouwen. "Dat gebeurt alleen op aanwijzing van de NCTV. Er zijn geen signalen dat dit nodig is."

In Utrecht zijn moskeeën ontruimd en worden burgers geadviseerd niet de straat op te gaan. 

NS laat weten de situatie in Utrecht nauwlettend in de gaten te houden. "Omwille van de veiligheid van onze medewerkers en onze reizigers neemt NS, in overleg met politie en NCTV, aanvullende veiligheidsmaatregelen op en rond de trein en het station. Het gaat om een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen. Omwille van de effectiviteit van deze maatregelen doen wij hierover geen nadere mededelingen."

Arriva meldt even na 13.30 uur dat de Brabantliners niet verder rijden dan Vianen. "Op last van de politie rijden Brabantliners 400 en 401 tot/vanaf Vianen, Lekbrug."