Eerste minibos in Breda is een feit.
Eerste minibos in Breda is een feit. Foto: Gemeente Breda

Vier minibosjes in Breda. Het eerste is aangelegd

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - 40 leerlingen van basisschool de Fontein hebben dinsdagmiddag het eerste Tiny Forest van Breda aangeplant. Het minibos ligt in Brabantpark in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalvereniging PCP aan de Lage Kant.

Ook omwonenden en kinderen uit de buurt hebben meegeholpen met steun van jeugdwerk Surplus, IVN en een groenploeg van gemeente Breda. In totaal zijn er 1200 boompjes en struiken geplant van 42 verschillende soorten op een oppervlakte van 400 m2 . Wethouder Paul de Beer onthulde  het informatiebord bij de ingang van het Tiny Forest.

Het dichtbegroeide inheemse bos ter grootte van een tennisbaan moet een ideale plek worden voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. "Kinderen van de betrokken school leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek", aldus gemeente en IVN. "Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval."

De komende twee jaar wil IVN 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Provincie Noord-Brabant steunt daarnaast de aanleg van minstens 14 Tiny Forests. Het Tiny Forest in Brabantpark is gefinancierd door de Provincie en gemeente Breda. In totaal komen er vier van dergelijke bosjes in Breda. De locaties worden bepaald door inwoners van de stad, die via IVN een plek kunnen aandragen.  

Eerste minibos in Breda is een feit.
Eerste minibos in Breda is een feit.
Eerste minibos in Breda is een feit.
Eerste minibos in Breda is een feit.