Afbeelding
Foto: Politie

Vader en twee zoons aangehouden voor smokkel van ruim 3.000 kilo cocaïne

Door: Peter Houtepen Politie

BREDA - In een gecoördineerde internationale politieactie zijn de afgelopen weken drie mannen van een Nederlandse familie aangehouden in verband met de smokkel van bijna 3.300 kilo cocaïne.

De drugs werd in januari 2017 onderschept bij een transportbedrijf in Hazeldonk. Een uitgebreid onderzoek van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid Politie, onder andere naar financiële stromen, bedrijven en katvangers, leidde naar de verdachten in het buitenland. De mannen zitten inmiddels in Nederland vast. Het gaat om een vader (74) en twee zonen (51 en 44 jaar).

De cocaïne zat verstopt in een container met bananen, die vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland was gekomen. De cocaïne, met een waarde van ruim 80 miljoen euro, werd meteen vernietigd. Destijds werden de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden, maar het vermoeden bestond dat anderen achter de smokkel zaten. De afgelopen twee jaar is daar door het politieteam onderzoek naar gedaan.

Dit onderzoek leidde naar de vader en twee zoons, die in Spanje en België woonden. In februari werden huiszoekingen gedaan in hun woningen en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Daarbij werd beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim 1 miljoen euro, vier luxe auto's, contant geld en bankrekeningen. De man van 51 werd in Spanje aangehouden, zijn broer van 44 in Duitsland. Hun 74-jarige vader meldde zichzelf bij de politie. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.