Kraak Catherinastraat in 2008.
Kraak Catherinastraat in 2008. Foto: Wijnand Nijs

'Krakers bezetten pand Catharinastraat 87-89'

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De al jaren leegstaande panden aan de Catharinastraat 87-89 zijn sinds enige tijd gekraakt. Eigenaar Marcel van Hooijdonk is inmiddels een juridische procedure gestart.

Het pand kent een lange historie van leegstand nadat er ooit een beddenzaak was gevestigd. In 2010 diende de eigenaar plannen in voor appartementen en winkels. In 2014 haalde Raad van State een streep door die plannen. Inmiddels heeft het pand al bijna twintig jaar geen bestemming meer en staat het sinds 2003 leeg.

De plannen werden om verschillende redenen afgewezen. In 2010 omdat er geen parkeerruimte was voorzien - inmiddels geldt er een andere soepelere parkeernorm, maar ook omdat burgemeester en wethouders het niet eens waren met de uitstraling van het binnenhof dat met 6 meter hoge muren grenst aan het Begijnhof. Dat zou 'naargeestig' zijn. "Het is in ieder geval niet het kwalitatief hoogwaardige woonmilieu dat de gemeente Breda graag in de binnenstad ontwikkelt", concludeerde B&W destijds.

De huidige kraak is niet de eerste. In september 2008 moest een groep krakers het pand verlaten. Destijds kreeg de eigenaar gelijk van de rechter. De krakers runden er de weggeefwinkel Vrij Hof sinds november 2007. In 2012 werd het tijdelijk gebruikt als kantoorruimte in een soort anti-kraak-constructie onder de naam Kickstart.

Van Hooijdonk laat via e-mail weten dat hij nog steeds plannen heeft voor het pand. "We willen hier graag woningen realiseren maar de gemeente staat daar niet achter. Waarom gemeente tegen is weet ik niet, mogelijk willen ze geen woningen op die plek."