Claudia (links) en Margo, de  meisjes van MEES. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Claudia (links) en Margo, de meisjes van MEES. FOTO JOYCE VAN ZIJL (Foto: Joyce van Zijl)

'Hier kunnen we elk kind geven wat het nodig heeft'

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haar levenshouding en gedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. Maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Deze maand zelfs twee: Claudia van den Bliek en Margo Kerstens


BREDA - Werkend in de gehandicaptenzorg, in grote instellingen, vonden Claudia van den Bliek en Margo Kerstens dat het anders moest kunnen. Zij gaven de zekerheid van hun vaste banen op om op een kleinschalige manier kinderen met een beperking te begeleiden. Tien jaar geleden ging stichting MEES van start. Met hun plek binnen ouder/kindcentrum Olympia hebben ze hun droom van integratie van kinderen met en zonder beperking kunnen realiseren.

Overtuiging
Claudia van den Bliek en Margo Kerstens waren collega’s in een grootschalige instelling. “Wij wilden iets anders, kleinschalig, met meer tijd en aandacht voor de kinderen. In 2006 zijn we op een zolderkamertje gaan brainstormen en in 2009 maakten we de sprong. Dat klinkt nu eenvoudig, maar dat was het niet, we moesten ontzettend veel uitzoeken. Gelukkig kregen we veel hulp, ook van de gemeente Breda. De keuze voor een stichting was voor ons duidelijk, we hebben geen winstoogmerk. MEES (Met Elkaar Evenwichtig Samen) is ontstaan uit pure passie en de overtuiging dat het zorgen voor deze kinderen beter en persoonlijker kon.”

“Met één kindje zijn we anti-kraak gestart in de Mathenessestraat. Het heeft best even geduurd voor we onszelf konden betalen, zonder steun van ons thuisfront hadden we dit ook nooit kunnen doen. Gelukkig is het ook qua salaris goed gekomen! Wij droomden van een plek bij een basisschool, omdat wij het heel belangrijk vinden dat kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact komen. Dus toen we naar Olympia konden verhuizen was dat geweldig. Onze droom werd langzaamaan werkelijkheid. Inmiddels is het heel gewoon dat onze kindjes en die van de school en de BSO met elkaar spelen, sommige doen regelmatig mee in de schoolklassen. Geweldig om te zien hoe natuurlijk alle kinderen met elkaar omgaan. “

“We vragen ons nog steeds wel eens af hoe we dit in godsnaam voor elkaar hebben gekregen. We hebben geen grote mond, geen zakelijke ervaring, maar door onze passie en overtuiging is het toch gelukt! MEES bestaat dit jaar tien jaar, ongelofelijk, we werken nog steeds met zoveel plezier. Inmiddels hebben we 18 kindjes en zeven zeer gemotiveerde, lieve en deskundige collega’s in dienst. De contacten met de ouders zijn intensief, we zijn een grote MEES-familie geworden. Ook ouders onderling vinden steun bij elkaar en hier in Olympia zijn we helemaal op onze plek. Groter worden willen we niet, deze vorm past ons allemaal precies.”

l

FOTOSERIES