Impressie van het Generaal Maczek Memorial.
Impressie van het Generaal Maczek Memorial.

Wie maakt het budget voor Generaal Maczek Memorial rond?

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Nog vijftigduizend euro heeft het Generaal Maczek Memorial eigenlijk nodig om het gehele plan uit te voeren voor het paviljoen aan de Ettensebaan. De fondsenwervers hebben hun hoop gevestigd op gemeentes die eveneens bevrijd zijn door Maczek, bedrijven én op particulieren.

Mary Heessels is een van de leden van de commissie fondsenwerving. Samen met een aantal collega's is zij druk bezig met het aanschrijven van fondsen, bedrijven én gemeenten. "We vragen om een symbolische bijdrage van 1944 of 1945 euro, afhankelijk van wanneer de betreffende gemeente is bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie", vertelt Heessels. "Dat levert vaak positieve reacties op, maar in enkele gevallen krijgen we ook afwijzingen omdat het niet past binnen de subsidieregels." We vragen deze gemeenten om nog eens creatief te kijken naar de mogelijkheden om toch hun waardering voor de Poolse soldaten te tonen.

Het geld is nodig om het gebouw achter het Poolse ereveld aan de Ettensebaan zo op te leveren zodat er geen financiële lasten naar de toekomst worden doorgeschoven. "Dus geen hypotheek of leningen", vat ze het samen. Daarmee maken we het voor iedereen toegankelijk. Provincie, gemeente Breda en het V-Fonds hebben ieder 5 ton ingebracht. De resterende 500.000 euro moet van andere geldschieters komen. "We komen nu nog 50.000 euro tekort."

Dat geld is nodig om het volledig in te richten zoals in de plannen is beschreven. Dat betekent dat er in het memorial plek is voor het Generaal Maczek Museum, een informatie- en documentatiecentrum en een auditorium. "Met het laatste geld kunnen we de inrichting echt compleet maken."

Waar moet het geld vandaan komen? "Mensen kunnen doneren, of ze kunnen ambassadeur worden voor vijftig euro per jaar. Op die manier leveren ze ook een bijdrage aan de het open houden van het Generaal Maczek Memorial in de toekomst.

Voor de start van de bouw is het missende budget niet doorslaggevend. "De bouwaanvraag loopt, de omgevingsvergunning is ingediend. We hopen zo snel mogelijk te beginnen, zodat de bouw klaar is in het weekend voor de officiële viering is van 75 jaar bevrijding van Breda."