Bloemen in park Valkenberg.
Bloemen in park Valkenberg. (Foto: Wesley van der Linde/groennieuws.nl)
foto's

Breda zet de bloemetjes buiten

BREDA - Vergeet de Keukenhof, in Breda moet je zijn voor bloemenpracht. De Bredase bermen en parken zijn dit jaar kleurrijker dan ooit. Dit jaar heeft de gemeente 2300 vierkante meter aan bloemenperkjes geplant, bovenop de al bestaande plantsoenen waar bloemen bloeien.


"Breda staat echt in bloei!", constateert verantwoordelijk wethouder Greetje Bos. "We worden de komende maanden omringd met de mooiste kleuren en geuren, dat brengt een glimlach op vele gezichten. Het is zo mooi om te zien hoe de bloemen en ander groen in Breda de mensen samenbrengen om ervan te genieten en om er gezamenlijk voor te zorgen. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol in de leefwereld van de fauna in de stad. "

Anton Lips is binnen de gemeente verantwoordelijk voor onder meer het groenbeheer onder wethouder Greetje Bos. Zij zette het afgelopen jaar het eerder ingezette beleid door. Daardoor worden steeds meer saaie groene grasbermen vervangen door bloemen. Duizend vierkante meter per jaar, was het verzoek van de gemeenteraad. Dit jaar dus zelfs 2300 vierkante meter. Hij vat het waarom van de bloemenpracht nog eens bondig samen: "De bloemen dragen bij aan de biodiversiteit in de stad en ook aan het geluksgevoel van de inwoners en bezoekers."

Beheer
Er is nog een derde reden voor deze kleurenpracht: het beheer, vertelt Lips. "Zoals we de perken nu inrichten met mengsels van bollen en kruiden hoeven we maar een keer per jaar te maaien, en is het toch het hele jaar kleurrijk."

Dat geldt zeker voor de perken waar de mengsels van kruiden en wilde bloemen zijn gezaaid, zoals onder meer bij de Vincent van Goghstraat en in de Haagse Beemden bij De Donk. "Die kunnen tot in oktober, soms november, kleurrijk blijven." De bloemenpracht valt op, merken ook de collega's in het veld. "Zij krijgen veel reacties. Zeker omdat we nu op meerdere plekken grote vlakken hebben voorzien van bollen."

Passende kleuren
Flinke stroken bloemen zijn er nu onder meer bij de Nassausingel en de Mauritssingel, maar ook in de Hoge Vucht en aan de Boeimeerlaan. Bij de laatste laan werden de bloemen aangeplant op verzoek van de omwonenden. En omdat Hero meebetaalde aan vergroting van de biodiversiteit in de berm hier, zijn de bloemen in de kleuren van het bedrijf: blauw en wit. "Van alle mengsels en de bloemen profiteren vooral de wilde bijen, die zeker in het begin van het seizoen weinig nektar kunnen vinden.

Waar mogelijk proberen de groenbeheerders te spelen met de kleuren. In de Lunetstraat is sinds dit jaar een heel perk met gele narcissen aangeplant. Je zou zeggen, het is nog een kleine stap naar de clubkleuren van NAC. "Maar zwart is lastig. Als we die bloemen vinden, gaan we die zeker planten."

Op de meeste plaatsen zijn er mengsels van bollen geplant. "Zodat er vanaf begin maart tot eind juni bloemen staan, te beginnen met krokussen, daarna narcissen en ook tulpen." De perken veranderen daardoor ook van kleur.

In het Valkenberg stond vorig jaar ook zo'n mengsel. Daar is na reacties van parkbezoekers weer gekozen voor de tulpen. Oranje exemplaren zelfs. "Die bloeien met koningsdag nog."

  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief