Breda, 12 April, 2019.(Fotografie: Peter Visser)
Breda, 12 April, 2019.(Fotografie: Peter Visser) Foto: Peter Visser
foto's

NAC mag blijven hopen na laat gelijkspel tegen Emmen

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - Fortuna Sittard, Feyenoord, PEC Zwolle, Heerenveen. Vier wedstrijden om Excelsior of De Graafschap te passeren. Qua punten kan het nog altijd, maar daarvoor moet Brood wel de sleutel zien te vinden om dit elftal gestart te krijgen. Maar of dat gaat lukken? De Bredanaars slepen deze vrijdag met moeite een puntje uit de strijd, door een late goal van Palmer-Brown werd het 1-1 tegen Emmen.

NAC laat daarmee twee kostbare punten verloren gaan. De thuisploeg speelt tegen Emmen ideeënloos en weet nauwelijks gevaar te stichten, terwijl achterin nog steeds de deur wagenwijd open staat. Het is dat Emmen niet met scherp schiet, anders was ook de spanning snel verdwenen. Nu mag NAC én het hondstrouwe publiek (18422 toeschouwers) lang blijven hopen op de toevalstreffer.

De wedstrijd begint mat, met een afwachtend NAC en een Emmen dat het wel best vindt. De Drenthenaren hebben nog een paar puntjes nodig voor lijfsbehoud. Pas na dertien minuten is er de eerste soort van kans als Rosheuvel vanaf rechts de ruimte in duikt en voorzet op Te Vrede, die net niet bereikt wordt. Uit de daarop volgende corner komt niks. Behalve dan gefluit als keeper Scherpen weer alle tijd neemt voor een doeltrap. Het is onvoldoende om de vlam in de pan te laten slaan.

Onmachtig
NAC staat nog geen twee minuten later enorm te prutsen achterin. Luciano Slagveer wordt in de zestien aangespeeld en staat zo vrij als wat. Hij passeert zonder enig probleem Van Leer: 0-1 van Emmen. Het thuispubliek ziet het gelaten aan. In het volgende kwartier toonde NAC aan waarom het op de plek staat waar het staat: de Bredase ploeg voetbalde ideeënloos, afwachtend en onmachtig, iets dat het de rest van de wedstrijd doortrekt.

Pas nadat Emmen via Van Leer de lat raakt, komt er wat leven. In de aanval die volgt gaat wederom Rosheuvel op rechts voorbij zijn man. Zijn voorzet schiet aan alles en iedereen voorbij. Daarna mag Ilic invallen voor El Allouchi. Die Ilic zorgt in de 35e minuut voor het eerste schot tussen de palen. Scherpen kan eenvoudig vangen.

Even later is het Van Leer die NAC in de wedstrijd hield. Cavlan mag vrij aanleggen en in de rebound is Jansen niet scherp genoeg. Gelukkig voor NAC. Dat zet even voor rust aan voor de gelijkmaker. Dat lukt bijna. Korte kopt een voorzet van rechts op de lat via Scherpen.

Na rust is Te Vrede meteen dichtbij de gelijkmaker, maar wederom is het Scherpen die een Bredase goal voorkomt. Een kwartier lang tonen beide ploegen weinig spannendst. Meest opmerkelijke: met nog een half uur te gaan mag Sydney van Hooijdonk invallen voor Van Anholt. NAC mag vooral hoop blijven houden op de gelijkmaker omdat Emmen laks omgaat met kansen, die het wel creëerde. Zoals Bijl, die vanaf rechts meer dan eens gevaarlijk wordt.

Pas na de 1-1 van Palmer-Brown in de 88e minuut slaat de vonk over op het publiek. De heksenketel kookt, van B-Side tot Vak G. Ook op het veld gaat het in de zes minuten extra tijd er fel aan toe. NAC duwt en trekt in de 16 in de hoop nu wel Scherpen uit balans te krijgen, na een kans voor Lundqvist. Het is te weinig en te laat.

Het alles of niets geeft vooral sfeer. Het galmt vanaf de tribunes. Het is niet niks, maar zeker niet alles. Als PSV en Ajax van Excelsior en De Graafschap winnen is het gat met de twee mededegradatiekandidaten vier punten. Met vier wedstrijden te gaan, mag NAC blijven worstelen om boven te komen.