Hanneke Marcelis en Wijnand Nijs.
Hanneke Marcelis en Wijnand Nijs. Foto: Imirafoto

Oprichter Wijnand Nijs verlaat BredaVandaag: ‘Site kan op eigen benen staan’

Algemeen

BREDA - Dit is in elk geval ons nieuws van de dag: BredaVandaag-oprichter Wijnand Nijs gaat per 1 juli de site verlaten. Hij draagt zijn taken over aan Hanneke Marcelis. De komende weken ga je haar naam steeds vaker zien op BredaVandaag. In dit dubbelinterview gaan oprichter en opvolger met elkaar in gesprek.

Hanneke: Ik was zelf enorm verbaasd toen ik hoorde dat je BredaVandaag gaat verlaten. En ik denk dat het de lezers ook verrast. Hoe zie je het zelf?

"Voor de lezers en volgers komt het inderdaad als een verrassing. En dat snap ik. Ik ben toch bijna elf jaar geleden met BredaVandaag begonnen. Voor een deel van de Bredanaars ben ik wellicht BredaVandaag.”

“Maar een verrassing is het voor mezelf niet. Na mijn aankondiging juni 2017 om met BredaVandaag te stoppen, raakte ik in gesprek met Monique en Luuk (eigenaren van Uitgeverij De Bode, red). We waren er vrij snel uit: BredaVandaag mocht niet verloren gaan.”

“Bij de overname was het voor mij belangrijk dat BredaVandaag in een warme en goede omgeving terecht kwam. Ik was én ik ben blij dat BredaVandaag is blijven bestaan, maar had ook in mijn hoofd dat ik het niet voor eeuwig zou blijven doen. Zo hebben we dat destijds ook besproken.”

Wijnand Nijs en Hanneke Marcelis. foto Imirafoto
Wijnand Nijs en Hanneke Marcelis. foto Imirafoto

Hanneke: Waarom dan op dit moment de site verlaten?

“De afgelopen bijna twee jaar is de site aan de achterkant ingebed in de organisatie van de uitgeverij. Het commerciële model is verder uitgebreid, de basis is stabiel en breder, er is meer back-up. Mijn online-ervaring met BredaVandaag heeft voor de Bode veel betekend, andersom heeft de combinatie met print de website veel gebracht. Voor mijzelf en voor de uitgeverij was het belangrijk om alle kennis te delen.”

“Ik heb BredaVandaag de afgelopen elf jaar neergezet, samen met stagiairs, tijdelijke medewerkers, freelancers en dankzij lezers, die op allerlei manieren duidelijk maken dat de site voor hen belangrijk is. Sinds juli 2017 met de collega’s van de uitgeverij. Vergelijk het met een opgroeiend kind: op een gegeven moment moet je het loslaten. BredaVandaag is volwassen en kan op zijn eigen benen staan.”

Wijnand: Het is fijn dat ik BredaVandaag met een gerust hart kan overdragen. Vanaf 1 juli aan jou. Spannend?

"Best wel! BredaVandaag is natuurlijk een bekende site waar veel mensen op vertrouwen en zich betrokken bij voelen. En er zit jarenlang hard werk in om dat voor elkaar te krijgen. Dus de lat ligt hoog. Maar dat maakt het tegelijkertijd ook een geweldig leuke uitdaging. Ik heb er enorm veel zin in om BredaVandaag nog verder te ontwikkelen en te laten groeien."

Voor de lezers: Wie is Hanneke Marcelis? En wat heb je met Breda?

"Voor mij is Breda thuis. Ik ben opgegroeid in Bavel en woon nu sinds een jaar samen met mijn vriendin in Breda. Voor mijn studies geschiedenis en journalistiek heb ik jarenlang in Groningen op kamers gezeten, en ik heb ook nog voor stages in Middelburg en Rotterdam gewoond. Maar terug komen in Breda is voor mij altijd als thuiskomen geweest. Als journalist werk ik nu voor de nieuwssites en Bodes van Bergen op Zoom en Woensdrecht. Dat is heel leuk, maar mogen werken voor mijn 'eigen' stad is natuurlijk een droom die uitkomt."

Hanneke: Ik kan alleen nog maar bedenken hoe leuk het gaat zijn om voor deze site te mogen werken. Maar jij hebt BredaVandaag elf jaar lang mogen leiden. Waar heb jij het meest van genoten?

“Ik heb altijd met veel plezier energie gestoken in de verhalen uit de stad, dat staat voorop. Over waar het heen gaat met de stad, wat leeft, wat de lezers bezig houdt. Dat is soms heel mooi, soms enorm verdrietig. Je ziet meteen wat je verhalen losmaken omdat je een groot publiek hebt. Daarnaast heb je als website altijd de noodzaak om te vernieuwen. Dat heb ik met veel lol gedaan. Experimenten met alerts via What’s App, initiatieven als Facebook en Twitter hebben we snel omarmd, nu de alerts via het web, een project met Virtual Reality met BUas en experimenten met video.”

Wat vind jij eigenlijk leuk aan de journalistiek, Hanneke? Wat wil je gaan doen met BredaVandaag?

“Voor mij zijn het de mensen die je spreekt die journalistiek leuk maken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen passies. Die verhalen op mogen schrijven en daar lezers van laten genieten is wat dit vak zo mooi maakt. En tegelijkertijd is het een super leuke uitdaging om een nieuwssite als BredaVandaag te laten groeien. Dat doe je niet alleen met snel nieuws, maar ook door te luisteren naar wat je lezers graag willen zien en door te innoveren. Bezig zijn met die innovaties vind ik ook een erg leuke kant van het vak.”

Hanneke: De komende tijd werken we natuurlijk nog veel samen. Maar 1 juli zit dat erop. Weet je trouwens al wat je gaat doen?

“Ik ben me nu aan het oriënteren. Ik ben 22 jaar in de media actief, waarvan bijna de helft als ondernemer. Ik ken de stad goed, maar ik weet ook hoe het werkt in de media en wat de kansen en valkuilen zijn voor online media. Maar of dat in of buiten de media is, dat weet ik niet. Het is goed voor iedereen en dus ook voor mij om jezelf van tijd tot tijd te vernieuwen. Dat ben ik dus sowieso van plan.”

Wijnand Nijs en Hanneke Marcelis. foto Imirafoto
Wijnand Nijs en Hanneke Marcelis. foto Imirafoto