Donderdag 18 april is Breda een brug rijker/ Bij de Klokkenberg verbindt een fietsbrug het landgoed met Ulvenhout.
Donderdag 18 april is Breda een brug rijker/ Bij de Klokkenberg verbindt een fietsbrug het landgoed met Ulvenhout. (Foto: Wijnand Nijs)
foto's

Nieuwe brug over de Mark ligt op zijn plek

BREDA - De nieuwe brug over de Mark moet eind van de dag op zijn plek liggen. De brug moet voor fietsers en wandelaars de Klokkenberg verbinden met Ulvenhout. De brug wordt geplaatst, ondanks dat er nog bezwaren vanuit de buurt lopen.

Met een enorme Mammoetkraan gaat de brug op zijn plek gehesen worden. Om het bijna dertig meter lange gevaarte op zijn plek voor de kraan te krijgen moest de chauffeur van de oplegger wel zijn stuurmanskunsten tonen. Over een paar honderd meter lang karrespoor moest hij achteruit rijden naar de plek waar de brug op zijn plek getakeld moest worden. Daar gingen eerst de meevervoerde relingen eraf. Daarna was het de beurt aan de brug.


In deze video: Richard Schul over de brug en de buurt.


 


Video: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl
 

Buurtbewoners vrezen dat de brug vanwege de breedte van 2,5 meter ook gebruikte gaat worden voor autoverkeer. "Die vrees is onterecht", stelt Schul. "2,5 meter over meer dan twintig meter is echt te smal om een auto zonder schade aan de andere kant te kunne krijgen. Daarnaast komt er aan beide zijden een paal, zodat oprijden met de auto onmogelijk is."


Video: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl
 

De brug was in het oorspronkelijke plan smaller. "Maar juist omdat de fietsen steeds breder worden, hebben we hem verbreed op verzoek van de gemeente." De brug heeft geen palen op verzoek van het Waterschap. 

Het voormalige sanatorium wordt momenteel omgebouwd tot woningen. De eerste bewoners moeten eind van het tweede kwartaal de sleutel krijgen.  
 


Video: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

 

FOTOSERIES