Verwijderde glasplaat in een zogeheten boombak op het dak van Station Breda
Verwijderde glasplaat in een zogeheten boombak op het dak van Station Breda Foto: Bregje Kop

Glasplaten parkeerdek Station worden verwijderd

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Op het parkeerdak van Station Breda vindt binnenkort een grote verbouwing plaats. Honderden glasplaten worden vanaf woensdagnacht verwijderd uit de twaalf zogeheten 'boombakken'. Vorig jaar tijdens een storm ging één van de glasplaten kapot. Nu, bijna een jaar later, is besloten alle platen uit voorzorg te verwijderen. 

In de nacht van 5 juli vorig jaar ging tijdens een storm een van de glasplaten in een boombak stuk. Op dat moment waren er geen omstanders aanwezig en niemand raakte dus gewond. "Meteen na het incident hebben we alle glasplaten laten controleren", aldus Rene Vegter, woordvoerder ProRail regio Zuid. "Kenniscentrum Glas heeft toen geconstateerd dat er teveel spanning op de glasplaat stond. We hebben deze plaat toen uit voorzorg verwijderd." Om een veilige situatie te garanderen zijn de glasplaten sinds 5 juli periodiek gecontroleerd. 

Of de storm daadwerkelijk de veroorzaker is geweest van de defecte glasplaat is niet met honderd procent zekerheid te zeggen. "Maar we willen geen enkel risico nemen." Daarom is uiteindelijk besloten alle (honderden) glasplaten uit de twaalf boombakken te verwijderen. 

Woensdagnacht vinden de eerste aanpassingen plaats. De glasplaten worden uit de boombak verwijderd. Om toch het huidige idee van de architect, waarbij veel licht vanaf het dak het station in schijnt, terug te brengen, wordt er bovenop de boombak een lichtstraat aangebracht. 

De rest van de boombakken volgt in de zomer. "We zijn niet bijgelovig, maar we willen toch graag vóór dit jaar 5 juli alle boombakken hebben gedaan", laat projectmanager Anton Korlaar weten.