Blije gezichten tijdens carnaval
Blije gezichten tijdens carnaval Foto: Wijnand Nijs

Bredanaars hebben weinig te klagen

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Breda scoort als stad goed bij haar inwoners. Dat blijkt uit de uitkomsten van Bewonersenquête Stad 2018. Ze zijn over het algemeen erg tevreden en gelukkig.

In de Bewonersenquête 2018 werd Bredanaars in meerdere categorieën om hun ervaringen en meningen over de stad gevraagd. Naast de bevindingen van Bredanaars is soms ook gekeken in hoeverre 18-29 jarigen (jongvolwassenen) een afwijkende mening hebben over bepaalde onderwerpen. De resultaten van de enquête worden opgenomen in verschillende monitoren en beleidsrapportages. De resultaten worden gebruikt voor verbetering van het Bredase beleid en dienstverlening. Hieronder volgen een aantal resultaten uit het onderzoek:

Geluk en tevredenheid
81 procent van de bewoners geeft aan gelukkig te zijn. In de doelgroep 18-29 jarigen is dat 78 procent. 72 procent van de bewoners geeft tevredenheid met het leven een rapportcijfer 8 of hoger, 22 procent een 7 en 6 procent een 6 of lager. Bij 18-29 jarigen jongvolwassenen is de score van een 6 of lager met 11 procent iets hoger. Bewoners zijn het meest tevreden over hun geestelijke gezondheid en met hun woning.

Trots op Breda
Bijna 70 procent van de Bredanaars is (heel) trots op Breda. Dit is vergelijkbaar met de resultaten van de enquête uit 2017. 18-29 jarigen scoren met 81 procent iets hoger. De bekendheid van de slogan 'Breda Brengt Het Samen' steeg van 18 procent naar 22 procent. De bekendheid is onder 18-29 jarigen iets hoger. 

Binnenstad 
Iets meer dan de helft van de Bredase bezoekers van de binnenstad gaat met de fiets, op afstand gevolgd door ruim een kwart met de auto. Ruim 10 procent gaat te voet en 5 procent met OV. De meeste 18-29 jarigen gaan meer met de fiets. Bredanaars vinden de binnenstad gezellig en heeft volgens hen sfeer (94 procent). De gehele binnenstad krijgt van de Bredanaars een rapportcijfer 8. Ook dit is vergelijkbaar met eerdere jaren.

Gebruik groen 
In Breda bezoekt 88 procent jaarlijks wel eens een park in de buurt of stad. Bezoek aan een park door 18-29 jarigen is met 92 procent iets hoger. Het populairst is park Valkenberg. Dit park wordt door 76 procent van de Bredanaars bezocht. Bij 18-29 jarigen is dit nog hoger. Het Wilhelminapark en Van Sonsbeeckpark komen na park Valkenberg op de tweede en derde plaats. Jaarlijks bezoekt 90 procent van de Bredanaars wel eens een bos of natuurgebied in de omgeving van Breda. Het Mastbos scoort het hoogst met 76 procent. Daarna volgen Liesbos met 39 procent, Markdal met 38 procent en Galderse Meren met 35 procent. Bezoek door 18-29 jarigen aan bossen en natuurgebieden scoort lager, behalve bij de Galderse Meren.