Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari. Foto: Wijnand Nijs

Officiële La Vuelta Toertochten in de maak

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Zelf ervaren hoe het is om delen van het Nederlandse stuk van de Vuelta te fietsen? Waarschijnlijk kan dat. Komend jaar start de Ronde van Spanje in Nederland. Als onderdeel van het randprogramma wordt gekeken naar officiële Vuelta Hollanda Toertochten.

De Vuelta start in augustus 2020 in Utrecht met een proloog. Daarna volgen etappes Den Bosch-Utrecht en Breda-Breda. "De start van de Vuelta 2020 moet een feest van, voor en door de steden en provincies worden", stelt de projectorganisatie in de eerste kwartaalrapportage. Daarnaast moet de Vuelta helpen om lopende programma's en initiatieven op het gebied van sport, fietsen, cultuur en kennis te versterken en te borgen. "Ofwel: het evenement moet legacy cree¨ren."

Zowel in Utrecht als in Brabant worden allerlei partijen uit de sportsector en de cultuursector, en organisaties die zich bezighouden met fietsstimulering samengebracht om activiteiten en evenementen te organiseren. Een deel daarvan zal plaatsvinden op de schaal van Utrecht en Brabant samen. "Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van een aantal officie¨le La Vuelta Holanda Toertochten en diverse wielerclinics in samenwerking met de KNWU", blijkt uit de rapportage.

Een deel van de activiteiten speelt zich af op regionaal niveau, maar het grootste deel op lokaal niveau, binnen de steden en dorpen waar de etappes langs voeren. Ook vraagt de organisatie aan kennisinstellingen in de provincies Utrecht en Brabant om bijvoorbeeld congressen en symposia te organiseren rond het wielerevenement.

De afdelingen economie en internationalisering van de vijf overheden bekijken daarnaast samen met lokale en regionale ontwikkelingsmaatschappijen of La Vuelta Holanda een bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van steden en provincies. Dan gaat het met name om versterking van de economie en internationale economische betrekkingen.

"Hoe de activatie op de genoemde onderdelen en precies uit komt te zien, welke planning hieraan hangt en welke rol de projectorganisatie hierin speelt, wordt uitgewerkt in het deelprojectplan."