Twee kartrekkers voor de opvang van ongedocumenteerden: Wilbert Willems met links naast hem Vincent Jorritsma.
Twee kartrekkers voor de opvang van ongedocumenteerden: Wilbert Willems met links naast hem Vincent Jorritsma. Foto: Henk Ketelaar

Mondiaal Centrum Breda biedt bed, bad, brood en begeleiding voor twintig personen

Door: Henk Ketelaar Algemeen

BREDA – Sinds enkele maanden is de bed-, bad- en broodopvang van Mondiaal Centrum Breda (MCB) onder strikte voorwaarden door de gemeente Breda erkend. Voorzitter Wilbert Willems is blij met deze regeling. "Nu bepaalt een beoordelingscommissie wie hier tijdelijk mag wonen, dat geeft rust en veiligheid. Dat vind ik wel zo prettig."

Voor 2010 verleenden Florentien Lockefeer, en Cis Heerkens met de stichting ‘Vluchtbed Breda’ asielzoekers die in procedure zaten tijdelijk onderdak. Zij werkten samen met het Steunpunt Ongedocumenteerden Breda. Na het intrekken van de gemeentelijke subsidie, moesten ze het met donaties doen. Met de komst van het MCB kwam er een einde aan het huisvestingsprobleem, maar niet aan de kosten. Toen bood de stichting Vrienden van Vluchtelingen een helpende hand.

“Het MCB kreeg het klooster van de Broeders van Huijbergen hier aan de Roland Holststraat in handen onder voorwaarde dat het gebouw sociaal en maatschappelijk van betekenis zou blijven”, vertelt Willems. “Noodopvang is één van de vele activiteiten die wij overeenkomstig deze wens in ons gebouw organiseren. Sinds begin dit jaar zijn we in staat om kansloze asielzoekers legaal op te vangen en krijgen daarvoor weer een gemeentelijke subsidie.”

Het MCB bestaat sinds april 2015 en heeft ongeveer 100 vrijwilligers. In de toekomst moet er ook een steunpunt komen voor mensen die hulp zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een informatiebalie voor vragen op onder andere medisch, sociaal of juridisch gebied, maar ook aan cursussen. Op 18 mei is er een open dag met een kopje koffie.

“Elke stad doet de opvang anders. Wij werken met een beoordelingscommissie. Die toetst of iemand voor opvang in aanmerking komt. Om veiligheidsredenen vindt er een antecedentenonderzoek plaats. Is er sprake van een medische noodzaak, dan wordt ook die beoordeeld. Omdat wij uitsluitend mensen uit de regio opnemen, wordt ook dat onderzocht. Wij bieden drie maanden opvang, een termijn die nog kan worden verlengd. Valt het oordeel negatief uit, dan is er gelukkig toch ruimte voor opvang. In dat geval ontvangen we voor die persoon geen subsidie. In dit hele beoordelingsproces hebben wij een adviserende rol.”

Coördinator
Vincent Jorritsma zorgt als coördinator noodopvang ervoor dat alles goed verloopt. “Wij kunnen niet à la minuut een plek leveren. Daar zijn we niet op ingesteld. Pas nadat de toelatingscommissie toestemming heeft gegeven, bieden wij ongedocumenteerden een veilige omgeving van waaruit verdere stappen worden ondernomen.”

“De respons uit de samenleving is hartverwarmend”, stelt Willems. “Ons gebouw fungeert ook een beetje als huiskamer voor de wijk, de wijkraad vergadert er bijvoorbeeld. Onlangs nog zamelden leerlingen van de Kbs Petrus en Paulus voor ons 3000 euro in.”