Belgen, en andere bezoekers, werden woensdag in het centrum welkom geheten door 'complimentenmeisjes'.
Belgen, en andere bezoekers, werden woensdag in het centrum welkom geheten door 'complimentenmeisjes'. Foto: Wesley van der Linde

Complimentenmeisjes én verkeerscontroles voor Belgische bezoekers Breda

Door: Wijnand Nijs Politie

BREDA - Het is Dag van de Arbeid en dus Belgendag in Breda. Dat betekent dat de vlag uit kan voor de Bredase middenstand. Parkeerplaatsen en -garages staan vol met Belgische auto's. Voor Citymarketing reden complimentenmeisjes in te zetten om de zuiderburen welkom te heten, voor de politie om extra te controleren op openstaande boetes.  

De politie houdt en hield verkeerscontroles op de Graaf Hendrik lll Laan en op de A16 bij de grensovergang Hazeldonk. Voornamelijk Belgische auto's worden aangehouden. "We controleren op openstaande boetes en kijken ook of er gestolen auto's gesignaleerd staan", geeft een woordvoerder van de landelijke eenheid aan, die verantwoordelijk is voor de controle op Hazeldonk. "Er kunnen mensen zijn die in België wonen en die denken van 'die gaan we niet betalen'."



foto Perry Roovers

'Complimentenmeisjes'
De Belgen die alsnog - in groten getale - Breda bereikten werden door Citymarketing hartelijk ontvangen. Promotieteams stonden bij de verschillende parkeerterreinen, onder meer de Barones, de Prins, Mols en de Vlaszak en in de Willemstraat bij het station. De teams heetten de bezoekers welkom en verstrekten informatie. 's Middags, tussen 13.30 en 16.30 uur, stonden op twee locaties 'complimentenmeisjes', die bezoekers verrasten met een welgemeend compliment. De opvallende, in het rood geklede, dames waren te vinden op de hoek Veemarktstraat-Grote Markt en het kruispunt Eindstraat-Barones. Het was voor Citymarketing de start van een nieuwe campagne om Belgen te lokken.

Dat het warme welkom kan contrasteren met de grootscheepse controles. "We houden die controle natuurlijk met een reden op 1 mei, omdat er dan veel Belgen de grens overkomen", maakt de woordvoerder van het district duidelijk. "Het is niet zo dat wij ons op alle Belgen richten die richting Breda komen om hun inkopen te doen, maar wel op de mensen die hun boete niet betaald hebben. Dat kan vervelend zijn, maar wij kiezen die dag niet voor niets uit."

'Overlegje waard'
Op social media heeft niet iedereen daar begrip voor. "Hollandse gastvrijheid ten top", reageert een lezer op een eerder bericht. En 'fijn als instanties zo lekker samenwerken' en 'weer een fantastisch stukje Holland promotie.' Voorzitter Jos Koniuszek van het Ondernemersfonds reageert in eerste instantie met een lach, maar ook met een duidelijke opmerking: "Lekker gastvrij. Dit is wel een overlegje waard met de instanties die hiervoor verantwoordelijk zijn, kijken of we dit kunnen afstemmen." Voor Koniuszek is de actie ook weer niet helemaal verrassend. "ik kan me wel voorstellen dat je zo'n controle doet als er veel bezoekers komen, maar of het handig en gastvrij is?"

De controle duurt nog tot het begin van de avond. De controle bij grensovergang Hazeldonk begon al in de ochtend en leidde tot files. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding