De Oude Vest, woensdag 1 mei 2019.
De Oude Vest, woensdag 1 mei 2019. Foto: Wijnand Nijs

'Oude Vest voor Hemelvaart veiliger voor fietsers'

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De gemeente Breda gaat de komende weken de verkeerssituatie op de Oude Vest aanpassen. Die aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de verkeerssituatie bij de kruisingen met de Keizerstraat en de Molenstraat veiliger wordt voor fietsers. De planning is dat alles voor Hemelvaartsdag gereed is.

De voorbije jaren vonden er geregeld aanrijdingen en bijna-aanrijdingen tussen fietsers en met name automobilisten plaats. In februari liep een fietsster nog lichte verwondingen op nadat ze in botsing kwam met een lijnbus.

De Gemeente heeft onder andere overleg gevoerd met de fietsersbond, aldus de woordvoerder.  Otto Knitel van de Fietsersbond is blij met de aangekondigde maatregelen en hoopt dat het werk snel begint. "Elke dag langer wachten is er een te lang. We zijn er al drieĆ«nhalf jaar over bezig."

Noodkreet
De bond trok twee weken voor carnaval opnieuw aan de bel met een noodkreet. "Daarop kwam in eerste instantie een ontwerp waar we niks mee konden", stelt Knitel. Inmiddels is het ontwerp wel in orde. Daarmee wordt de in 2016 veroorzaakte onduidelijkheid zo goed mogelijk verholpen. "Destijds zijn we achteraf gezien aan het lijntje gehouden dat de situatie onoverzichtelijk was door het vernieuwen van het riool."

Met name de oversteek bij de Keizerstraat is een jungle van gevaarlijk toestanden, stelt Knitel. "Nu komt er halverwege een opsteleiland tussen de beide rijbanen. Het probleem is dat het verkeer daar van alle kanten komt en er nog oude belijning ligt."  

Ook bij de Molenstraat is de situatie onoverzichtelijk. Fietsers die daar niet vaak komen denken nu een rijbaan te zijn gepasseerd als ze uit de Molenstraat komen, waarna ze verrast worden met verkeer van zowel links als rechts. "Op de koppen van de oude rijbanen aan de kant van de fietsenstalling komen groene bakken." De suggestie om daar twee richtingen voor fietsers mogelijk te maken nam de gemeente niet over. "Die was bang dat dan aan de verkeerde kant van de rijbaan richting Vlaszak gereden zou worden."

De maatregelen die nu genomen worden zijn tijdelijk. "De totale herinrichting van de Oude Vest laat waarschijnlijk nog enkele jaren op zich wachten. Op dit moment worden de plannen daarvoor gemaakt", licht ze toe. "In dat kader worden momenteel voorbereidingen getroffen om een consultatie voor het verkeerskundig ontwerp op te starten. Die consultatie zal naar verwachting binnen enkele maanden plaatsvinden."

Knitel is hoopvol gestemd voor een definitieve oplossing: "Bemoedigend is dat de Oude Vest nu binnen twee jaar aangepakt gaat worden, eerst was dat vijf jaar."

Groenstroken
Tijdens het herinrichten van de verkeerssituatie worden ook de groenstroken opnieuw ingericht. "Deze hebben erg te lijden gehad onder de droogte van vorig jaar", aldus de woordvoerder.

De Oude Vest, woensdag 1 mei 2019.
De Oude Vest, woensdag 1 mei 2019.
De Oude Vest, woensdag 1 mei 2019.