Tussen het spoor en het gerechtsgebouw ligt een nieuw park: het Spoorpark.
Tussen het spoor en het gerechtsgebouw ligt een nieuw park: het Spoorpark. (Foto: Wesley van der Linde)

Verborgen groene parel Spoorpark Breda krijgt steeds meer kleur

BREDA - Het is misschien nog wel het meest onbekende park, het park achter het gerechtsgebouw aan de Stationslaan. Paarse uienbollen en verschillende soorten gras en groen schieten uit de grond in wat binnenkort officieel Spoorpark Breda gaat heten.


Wie toegang wil krijgen tot het park moet aan de zijkant bij de rechtbank even een trap op, langs het hek aan de kant van het spoor. Daar opent zich een groen park tussen het spoor en het gerechtsgebouw.

Het is het begin van een lang gestrekt park wordt. Het Spoorpark, dat in de eerste gemeentelijke plannen het Coulissenlandschap werd genoemd, loopt door tot aan de Vuchtstraat bij de Doornboslaan. Het begin van het Spoorpark dat nu is gemaakt bij het Gerechtsgebouw moet dus na het station en de Terheijdenseweg verder gaan rond de geplande nieuwbouw bij Drie Hoefijzers Noord.

In het park staan bankjes met een grote variëteit aan groen. Van berkentakken die gaan groeien tot bomen en kleine naaldbomen, gemixt met vetplanten en verschillende grassoorten. Op dit moment zorgen de paarse uilenbollen voor kleuraccenten naast de betonnen paden.

Het park ligt nu nog verscholen. "Af en toe wandelt er eens iemand", geeft een medewerker aan. Dat gaat in de toekomst veranderen. Sowieso plaatst de gemeente binnenkort borden met informatie over het park. Daarop is te lezen welk doel het dient: Namelijk als verblijfsruimte door mensen die in het gebied werken, bezoekers en bewoners. Daarnaast heeft een functie als alternatieve route van het station naar de binnenstad.

Ook moet het een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad. Het park is een buffer voor hemelwater en voert dit met vertraging af, zo valt straks te lezen op de borden. "De bomen geven schaduw en dragen bij aan hittebestrijding. De vaste planten en grassen zorgen voor verkoeling door verdamping."

De diversiteit aan beplanting in het park en tegen de geluidsschermen (van brokken steen) biedt een interessant biotoop voor insecten, kleine zoogdieren en diverse vogelsoorten, waaronder mussen.

Met de ontwikkeling van 5Tracks, met daarin horeca, woningen, kantoren en congrescentrum, gaat het park verder groeien, daar ook rondom dit complex groen is gepland. De bouw start eind van dit jaar.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief