Paul Depla en het echtpaar Slowinski.
Paul Depla en het echtpaar Slowinski. (Foto: Kaska Marcinkiewicz)

Eerbetoon Bredase delegatie aan jarige Poolse veteraan (100)

WARSCHAU - Burgemeester Paul Depla en wethouder Marianne de Bie hebben in Warschau persoonlijk de Poolse veteraan Marian Slowinski gefeliciteerd met zijn honderdste verjaardag.


In Warschau woonden Depla en De Bie de festiviteiten bij, waaronder een dienst in de kathedraal van Warschau. Tijdens een 'Generations meeting' in aparte ruimte van de kathedraal sprak onder andere burgemeester Paul Depla de veteraan toe en overhandigde hij een cadeau aan de oud-strijder en zijn vrouw (95). "Een bijzondere eer om vandaag samen met Marianne de Bie in Warschau aanwezig te mogen zijn bij de honderdste verjaardag van Marian Slowinski. Als bevrijder van onze stad is hij een van onze ere-burgers", zo laat de burgemeester via Twitter weten.

Slowinski diende in de oorlog in het Poolse leger en maakte deel uit van de 1ste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek, die verantwoordelijk was voor de bevrijding van Breda in oktober 1944. Pas na de omwenteling van het regime in 1989 werd de rol van de bevrijders ook in Polen erkend en gezien.

De Bredase delegatie nodigde de veteraan ook uit voor de feestelijkheden in oktober, als Breda viert dat het 75 jaar is bevrijd. Dat gebeurt onder meer bij het inmiddels in aanbouw zijnde Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan.


FOTOSERIES