Een van de huidige sporthallen op het terrein van het Vitalis, die nu gebruikt wordt voor de opleiding Sport & Bewegen.
Een van de huidige sporthallen op het terrein van het Vitalis, die nu gebruikt wordt voor de opleiding Sport & Bewegen. Foto: Wijnand Nijs

College: Talentencentrum mét atletiekbaan beste keuze

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Een sporthal mét een atletiekbaan van 90 meter lengte is de beste keuze voor het Talentencentrum dat op de plaats van het oude Vitaliscollege aan de Terheijdenseweg moet komen. Het centrum gaat inclusief btw iets meer dan 24 miljoen euro kosten. ROC West-Brabant gaat een huurcontract aan voor 20 jaar om de faciliteiten te gebruiken voor de opleiding Sport & Bewegen.

De bouw van het centrum moet voorjaar 2020 starten, oplevering volgt dan in 2022. "Dat is op dit moment het meest realistische scenario", vat wethouder van sport Daan Quaars het samen. Eerder was sprake van 2020. De aanbesteding van het plan vindt wel dit jaar plaats.

Breedtesport
Het Talentencentrum  moet de plek worden voor talentvolle sporters uit de regio Zuidwest Nederland en tegelijk Bredase breedtesportverenigingen en het sportonderwijs een flinke stap verder brengen. "Verenigingen als Barons kunnen de sporthal huren, zoals nu ook andere hallen gehuurd worden", stelde wethouder Quaars. De hal voorziet daarmee ook in het capaciteitsprobleem dat er is voor indoor breedtesport in Breda. In de hal is standaard plaats voor 250 toeschouwers. Met tijdelijke tribunes kan dat groeien tot 400.

Een derde inkomstenstroom komt van de sportbonden die gebruik gaan maken van de hal voor hun regionale talentencentra (RTC's). Dergelijke centra zijn er al voor badminton, schaatsen, atletiek en handbal. De laatste sport concentreert haar talentenopleiding rond de Ganzerik in de Haagse Beemden.   

NOC*NSF eisen
Om aan alle wensen te kunnen voldoen én een goede businesscase te kunnen maken, kiest het college voor het multifunctioneel sportcentrum met indoor atletiek, dat voldoet aan de normen van NOC*NSF en dat beschikt over professionele sportfaciliteiten. Deze invulling geeft ook een stevige impuls aan de Hoge Vucht, bijvoorbeeld via sportstimulering en een vrij toegankelijk buitenterrein, verwacht het college van B&W. Hoe dat precies ingevuld wordt, moet de komende jaren blijken. "Het moet een impuls worden voor alles tussen de rugby en Advendo", geeft Quaars aan. "We zoeken nadrukkelijk de koppeling met de wijk."

Afhaken
Het college heeft de ambitie om talentvolle sporters, met of zonder beperking, zich zo veel mogelijk in de eigen regio te laten ontwikkelen. In de regio Zuidwest Nederland zijn weinig mogelijkheden om op hoger niveau te trainen of wedstrijden te spelen. De huidige Bredase sporthallen zijn vaak daarvoor te klein. Momenteel moeten jonge sporters die zich verder willen ontwikkelen naar de regio's Rotterdam of Eindhoven reizen of noodgedwongen afhaken. Bovendien missen sporters faciliteiten die hen helpen in hun verdere ontwikkeling, aldus het onderzoek dat is gedaan.

"We gaan hiermee het verschil maken", verwacht bestuursvoorzitter Rob Neutelings van ROC West-Brabant. De nieuwe faciliteiten geven naar verwachting een impuls aan de opleiding Sport en Beweging, die nu in het eerste jaar zo'n 175 leerlingen heeft getrokken.

BrabantSport
Gemeente en ROC trekken op met BrabantSport. "Wij zien het als onze taak om bonden te enthousiasmeren om hier hun talenten op te leiden", zegt directeur Michel Reinders.  BrabantSport is de drijvende kracht achter CTO Zuid, het Centrum voor Topsport en Onderwijs. "Wij zijn de ambassadeur omdat we in West-Brabant meer willen doen, daarom willen wij hierbij horen." Uiteindelijk moet dat leiden tot het neerstrijken van landelijke talentencentra in Breda.

De uitkomst van het onderzoek naar het businessplan gaat nu naar de Bredase gemeenteraad. Die krijgt van Quaars de vraag om 150.000 euro beschikbaar te stellen voor de volgende stap: het neerzetten van de aanbesteding.