Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg.
Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg. (Jeff Wolters Foto)

Burgerinitiatief: Zuidelijke rondweg in de raad

BREDA - Met meer dan 700 ondersteuners is het Belangengroep 'Betere Leefbaarheid Omgeving ZRW en de Vereniging Voormalige Zuidelijke Rondweg Breda gelukt de kwestie Zuidelijke Rondweg op de agenda van de raad te krijgen.


23 mei komt het onderwerp als Burgerinitiatief op de agenda. De twee belangenverenigingen startten begin april de online petitie om voldoende steun te krijgen voor wat zij als noodzakelijke maatregelen zien.

De omwonenden maken zich grote zorgen over de gemeentelijke plannen met betrekking tot de rondweg. Volgens de opstellers van de petitie is een gezond en leefbaar milieu in de omgeving van de rondweg nog verre van gerealiseerd. "Want dagelijks worden de normen wat betreft fijnstof, geluidoverlast en trillingen overschreden", stellen de bewoners. Volgens hen dreigen de leefbaarheidsnormen 'in toenemende mate te worden overschreden door de geplande uitbreiding (2×2 rijbanen) aan de Oost- en Westkant van de ZRW en het neerleggen van meer asfalt'.

Deze week haalde de Zuidelijke Rondweg weer volop het nieuws nadat de gemeente twee borden plaatste met een afbeelding van een flitsbus erop. De borden langs de Graaf Engelbertlaan werden in de nacht daarop volgend meteen beklad. Herstel bleek overigens mogelijk.

Michiel Nolte van de Belangengroep 'Betere Leefbaarheid Omgeving ZRW' noemt de huidige aanpak 'lachwekkend'. "Is dit een 1 april-grap, of is het carnaval? Wat is het volgende, geluidsschermen van karton? Ik kan dat niet serieus nemen." Het steekt Scholte dat we wel camera's kunnen komen om sluipverkeer rond Hazeldonk te voorkomen, maar niet om verkeer te registreren op de rondweg. "Dit zijn maatregelen voor de bühne."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief