Gebouw van jeugdzorginstelling Juzt aan de Erasmusweg in Breda
Gebouw van jeugdzorginstelling Juzt aan de Erasmusweg in Breda (Foto: Google Maps)

Gemeenten verlenen 2,6 miljoen aan in nood verkerende jeugdzorginstelling Juzt

BREDA - Gemeenten in West-Brabant en Zeeland verlenen 2,6 miljoen euro aan de jeugdzorgorganisatie Juzt. Dat werd vrijdagmiddag bekend. De financiële situatie bij Juzt is zo kritiek dat zij er zelf niet meer uitkomen.


Het gaat al langer niet goed met Juzt. Al jaren zit de organisaties in de rode cijfers. In 2015 is de jeugdhulp gedecentraliseerd toen de gemeenten verantwoordelijk werden, maar veel minder geld tot hun beschikken kregen voor jeugdzorg dan voorheen. Hoogstwaarschijnlijk is dit de oorzaak voor de financieel zwakke situatie van Juzt. 

Om de financiële problemen het hoofd te bieden ging Juzt fusiegesprekken aan met Amarant. Die onderhandelingen liepen echter op niets uit. Gemeenten hielden daarom eind april een spoedoverleg. Nu wordt duidelijk dat de gemeenten een noodlening vertrekken van 2,6 miljoen euro. 

1800 jongeren in West-Brabant en Zeeland worden opgevangen bij Juzt. Het overgrote deel hiervan (ruim 1200) komt uit West-Brabant Oost en West-Brabant West. De organisatie beschikt over twaalf instellingen in de regio waar jeugdigen met vaak ernstige gedragsproblemen worden opgevangen en behandeld. Juzt telt 470 fulltimebanen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief