Afbeelding
Foto: Janssen

Bond Park kleurt paars voor Wereld IBD dag

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA -  Verschillende gebouwen in Nederland kleuren dit weekend paars. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor mensen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerose en de ziekte van Crohn (IBD). 

Ook het Bond Park in Breda kleurt in de kleur paars. Over de hele wereld worden de iconische gebouwen in het paarse licht gezet. Zo wordt bijvoorbeeld ook de Erasmusbrug verlicht. 

Op 19 mei, wordt tijdens Wereld IBD-dag (19 mei), met het thema "De kunst van leven met IBD", extra aandacht gevraagd voor deze ernstige (soms zelfs invaliderende) ziekten. Ruim 80.000 Nederlanders kampen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze ziekten - ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd - zijn zeer ingrijpend. Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en vooral diarree, zorgen ervoor dat het dagelijkse leven voor mensen met IBD een hele kunst is.

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) bestaat dit jaar 40 jaar. Om die mijlpaal te vieren hebben 17 kunstenaars de verhalen van mensen met IBD - en de impact van deze ziekten op hun leven - verbeeld. Deze kunstwerken zijn te zien op https://www.crohn-colitis.nl/nieuws/kunst-van-leven-met-ibd/.