Kunst in de Linie.
Kunst in de Linie. Foto: Lise Sore

Bijzondere kunstroute: Harmonie in de Linie

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Kunst, muziek en dans komen deze zondag bij elkaar in De Linie. Vanaf 14.00 uur  start Harmonie in de Linie bij Witte Rook, waarna de kunstroute van start gaat.

De verschillende routes leiden bezoekers door de wijk, op diverse plekken binnen en buiten zijn de kunstwerken te bezichtigen. Uiteindelijk leiden de routes - die spelen met verwachting en werkelijkheid - naar het 'podium' aan de Keplerstraat.

Van een kale vlakte werd in de jaren vijftig de huidige wijk Liniekwartier gebouwd. Een arbeiderswijk in Breda net achter het station waar de Suikerwerkenfabriek De FAAM en Retailorganisatie Euretco gevestigd waren.

Verscholen en een beetje vergeten veranderde de wijk in een multiculturele samenleving waar de leefbaarheid onder druk stond. De industrie verliet de wijk, het iconische gebouw van De FAAM kreeg een andere bestemming en de Euretcokantoren boden onderdak aan de Leisure academy van Breda University of Applied Science.

Maar er zijn ook veranderingen in de levens van de mensen, renovatie in plaats van sloop en de bouw van een station met een uitnodigende entree aan de noordzijde veranderde de positie en aanzien van de buurt. Zodra Breda University of Applied Science in 2019 het Euretcogebouw verlaat, zal het gebouw gesloopt worden en maakt het plaats voor nieuwe woningen.


Publiek tussen de muziek
Maar voordat het zover is, ligt er nu, verscholen achter hekken en wildgroei, een prachtig podium in de wijk.  En op dat podium vindt de muziek- en dansvoorstelling plaats. Op de betonnen fundering staan eenvoudige plastic kuipstoeltjes, ze lijken willekeurig weggezet. Musici zitten reeds verspreid, soms alleen of in kleine groepen.

Als publiek mag je tussen hen een plek zoeken en korte gesprekjes komen op gang totdat de dirigent het stokje heft. De eerste tonen, gecomponeerd door geluidskunstenaar Bart van Dongen, klinken over het terrein en de dansers naderen met een transparante golfplaat.

Dans
De plaat schermt af, maar later dienen zij als experimenteel instrument; ze krassen over de vloer en wapperen in de lucht. Zo laten de dansers het geluid van hun dans samensmelten met de muziek. Een moment van rust dient zich aan, zachtjes nemen de blazers de melodielijn over en bewegen de dansers zich door het publiek. De dansers bewegen door het publiek en geven je met behulp van diezelfde golfplaat een nieuwe beleving van de muziek. De grande finale begint: muziek en dans heersen op het podium, schraapt symbolisch het oude weg, om een schoon terrein achter te laten.

De dag wordt besloten met een parade van kunstwerken door de wijk naar Witte Rook, waar afscheid genomen wordt van een stukje geschiedenis en een nieuw begin wordt ingeluid.

Kunstroute
zondag 26 mei, 14.30 uur
Witte Rook | Stationslaan 111 Breda
s.v.p. aanmelden via info@witterook.nu