Ploegendienst 2017
Ploegendienst 2017 (Foto: Vinnie de Laat)

Oordeel rechter: Ploegendienst mag doorgaan (update)

BREDA - De West-Brabantse Vogelwerkgroep heeft een kort geding verloren waarmee het wilde verhinderen dat festival Ploegendienst bij de Galderse Meren deze zaterdag doorgaat. De rechter heeft donderdagmiddag geoordeeld dat het festival mag doorgaan. De aangevraagde voorlopige voorziening is afgewezen, laat de rechtbank donderdag kort voor vijf uur weten.


Het kort geding diende bij de rechtbank in Breda. De vogelwerkgroep is het niet eens met de timing van het festival. Volgens de werkgroep vindt het festival, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt bij de Galderse Meren, plaats tijdens het broedseizoen. 

Eerder kwamen organisator Kairos en Natuurplein, dat eveneens kritisch was over het festival op deze locatie, tot overeenstemming, meldde Ploegendienst. "Natuurplein is zelfs blij met de manier waarop wij zaken aanpakken en organiseren en geeft ook duidelijk aan geen problemen met ons als organisatie te hebben, maar wel met de opvolging van het beleid door gemeente Breda."  

Volgens Ploegendienst is er geen spraken van dat het festival in broedgebied plaatsvindt. "De plek waar wij Ploegendienst Festival 2019 organiseren is GEEN broedgebied, maar een recreatieplas", schreef Kairos enkele weken geleden op Facebook. "Er loopt zelfs een snelweg naast. Uiteraard zit er rondom deze prachtige locatie een natuurgebied waar hopelijk ook wordt gebroed. Daar houden wij rekening mee. Wij voldoen voor meer dan 100% aan de 'Wet natuurbescherming'. Dit is simpelweg de landelijke wet- en regelgeving als het gaat om de bescherming van de flora en fauna. We hebben een jaar lang 'vleermuis rond' onderzoek laten doen, uitgebreide geluidsrapporten laten schrijven en laten elk jaar opnieuw een ecologische quickscan maken. "

FOTOSERIES