Wethouder Marianne de Bie en gedeputeerde Henri Swinkels boren de eerste paal voor het Generaal Maczek Memorial.
Wethouder Marianne de Bie en gedeputeerde Henri Swinkels boren de eerste paal voor het Generaal Maczek Memorial. (Foto: Wijnand Nijs)

Eindelijk startschot bouw Generaal Maczek Memorial

BREDA - De bouw van het Generaal Maczek Memorial is begonnen. Deze maandag was de eer aan wethouder Marianne de Bie en gedeputeerde Henri Swinkels om de symbolische eerste paal te boren. En nu is het aan bouwbedrijf Winters Bouw & Ontwikkeling om hard door te werken. Het gebouw moet voor de viering van 75 jaar bevrijding in oktober af zijn. Het memorial is dan echter nog niet volledig ingericht. Daarvoor moet eerst nog zo'n 35.000 euro worden opgehaald.


Het gaat er dan eindelijk officieel komen: het 500 vierkante meter grote Generaal Maczek Memorial. Achter het huidige Poolse militaire ereveld aan de Ettensebaan verrijst het pand. Het gebouw moet plaats gaan bieden aan de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, een informatie- en documentatiecentrum, een ruimte voor herinnering en bezinning en een filmzaal. Dat alles wordt strak zo vormgegeven, om het verhaal van de Poolse bevrijders ook voor de jeugd aantrekkelijk te maken. 

Voorzitter Willem Krzeszewski is enorm blij dat vandaag het startschot voor de bouw dan eindelijk gegeven kon worden. "We zijn hier al vier jaar mee bezig. Maar het was geen gegeven dat het er ook zou komen, omdat we het wel financieel rond moesten krijgen", legt Krseszewski uit. Zowel de gemeente Breda, de Provincie als het V-fonds legden ieder 500.000 euro in. De overige 500.000 euro moest de stichting zelf inleggen. Dankzij verschillende grote en kleine sponsors is het gelukt om de begroting bijna helemaal rond te krijgen.

"Er is nu genoeg geld om met de bouw te starten, maar voor de inrichting van het pand is nog zo'n 35.000 euro nodig. Dat geld hopen we in de komende maanden nog bij elkaar te krijgen." De officiële opening van het ingerichte memorial laat dus nog even op zich wachten. "Ik verwacht dat dat rond februari 2020 zal zijn. Natuurlijk kun je zeggen dat het jammer is dat het memorial tijdens 75 jaar bevrijding in oktober van dit jaar nog niet helemaal af is. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat we dit verhaal blijven vertellen en dat het behouden blijft voor de komende decennia."

Het Generaal Maczek Memorial en het Maczek Museum hebben voor de inrichting van de tentoonstelling de handen ineen geslagen met het Pools Historisch Museum. Het Poolse museum gaat onder meer helpen met het samenstellen van een grote videowall. Het Bredase en het Poolse museum tekenden daarvoor maandagmiddag een overeenkomst.

Het ontwerp van het memorial is gemaakt door Oomen Architecten uit Breda en Kinkorn uit Tilburg. Behalve de bouw van het memorial is ook voorzien in enkele extra parkeerplaatsen bij het ereveld aan de Ettensebaan. 

FOTOSERIES