Riddertoernooi nassaudag 2018
Riddertoernooi nassaudag 2018 Foto: Bregje Kop

Nassaudag 2019 in het teken van eerste Prins van Oranje Nassau

Door: Amber Kuijs Cultuur

BREDA - Ook dit jaar valt tweede Pinksterdag weer gelijk met de Nassaudag, waarbij Breda viert dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een programma voor jong en oud op diverse locaties, die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus. Het riddertoernooi, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond, is ook dit jaar weer het hoogtepunt van de dag. 

Om 11.00 uur wordt door wethouder Marianne de Bie onder klokgelui de Nassaudag op de Grote Markt geopend. Daar verzamelen tientallen historische figuren zich, om vervolgens in een lange stoet naar het Kasteel van Breda te gaan voor het riddertoernooi. Daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten bij de Grote kerk, het Begijnhof, de Waalse Kerk, het Stedelijk Museum Breda en bij Bouvigne. 

De Nassaudag staat in 2019 in het teken van het leven en de dood van RenĂ© de Chalon, de eerste Prins van Oranje Nassau. Hij erfde op jonge leeftijd het prinsdom 'Orange'', waardoor hij de eerste Nassau was die ook prins van Oranje was. Na zijn dood, op zijn 25e, liet hij zijn neef Willem alles na. Zonder RenĂ© de Chalon zou Willem I gewoon graaf van Nassau-Dillenburg gebleven.

Toegang voor publiek is gratis. Kijk voor het volledige programma van de dag op de site van de Nassaudag