Operatiekamer.
Operatiekamer. (Foto: Wijnand Nijs)
fotoalbum

Binnenkijken bij het nieuwe Amphia Ziekenhuis

BREDA - Na lang wachten is daar dan eindelijk de eerste impressie van het nieuwe gebouw van het Amphia Ziekenhuis in vol ornaat. Een selecte groep mocht dinsdag 4 juni onder leiding van Jasper Meijer, directeur nieuwbouw, een kijkje nemen aan de Molengracht in Breda.


Dinsdagmiddag krijgt de ziekenhuisleiding de sleutel symbolisch overgedragen van de aannemer. Daarna kan het inrichten beginnen. Toch moeten patiënten nog even wachten. Het nieuwe pand wordt pas vanaf november in gebruik genomen. 

Het is eerst aan het personeel om te wennen aan de nieuwe inrichting. Deze maand gaat het personeel in groepen voor het eerst door het gebouw. "Na de zomer volgt er voor iedereen een gerichte training, waarbij ook de omgang met nieuwe apparatuur hoort", vertelt Meijer. Het zit hem soms in op het oog eenvoudige zaken, zoals waar de bevoorradingskasten zitten. Soms is het iets ingrijpender. Zo is er geen grote centrale keuken maar, maar heeft elke afdeling van circa zestig eenpersoonskamers een eigen keuken. "Dat is ook spannend. De taken voor zorg en hospitality zijn zoveel mogelijk gescheiden."

Meijer heeft er vertrouwen in. "We zijn bij Amphia al jaren bezig met het inrichten van de nieuwe zorg en de nieuwe manier van werken." Daarbij wordt nadrukkelijk uitgegaan van de patiënt, die moet zo min mogelijk door het ziekenhuis hoeven te reizen. De zorg is in de vier nieuwe bouwdelen letterlijk om de patiënt heen gebouwd. 

In drie van de vier bouwdelen zijn de medische zwaartepunten gevestigd: Hart-, vaat- en long; oncologie; vrouw-kind. Het vierde bouwdeel huisvest het interventiecentrum, met daarin onder meer de Intensive Care en de operatiekamers. Bij die operatiekamers, 16 in totaal, zit het geheim eigenlijk op de verdieping erboven. Daar is enkele honderden vierkante meters aan techniek verstopt. Belangrijkste? De luchtbehandeling. Grote buizensystemen voeren de lucht af naar binnen en naar buiten, zodat er schone lucht in de operatiekamers komt én daar overdruk ontstaat zodat er als de deur opengaat ook geen vieze lucht binnenkomt. Dus knipperen er lichtjes, klinkt er soms gesis uit de buizen en stikt het van de thermo- en andere meters.

In de kamers is ook aan alles gedacht. De bedombouw is rustig, stekkers en aansluitingen voor meetapparatuur zitten uit het zicht weggewerkt. Belangrijk ook: elke kamer heeft een ingebouwde bedlift, zodat patiënten die niet in of uit bed kunnen, of die moeten worden opgetild voor een behandeling of wasbeurt, eenvoudig geholpen kunnen worden. "Dat scheelt ook ruimte in de gangen, waar geen lift meer in de weg staat."

Patiënten die eenmaal opgenomen zijn bewegen zich niet meer door de 'openbare gangen' op de begane grond, maar via gescheiden wegen. Op de eerste verdieping staan de verschillende gebouwen met elkaar in verbinding. En in het uiterste geval kunnen de bedden met patiënten ook via de logistieke gang in de kelder: 250 meter lang tot onder de bestaande bouw van het ziekenhuis. Logistiek is van groot belang. De nieuwbouw is 80.000 vierkante meter groot, de bestaande bouw ruim 60.000. Met duizenden werknemers en honderden patiënten betekent dat dagelijks een hele puzzel.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief