Het speciaal ontworpen logo.
Het speciaal ontworpen logo. Foto: Gemeente Breda

Geld voor 75 jaar vrijheid: van tekenwedstrijd tot documentaire over Poolse opa

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Van een tekenwedstrijd en een concert tot een documentaire over een Poolse opa. Bredanaren bedenken allerlei creatieve manieren om 75 jaar vrijheid te vieren en herdenken. De gemeente heeft aan 15 van dit soort stadsinitiatieven een financiële bijdrage toegekend.

In totaal kwamen 33 organisaties naar de gemeente met een subsidieaanvraag. Daarvan kregen uiteindelijk 15 initiatieven een totaalbedrag van bijna 93.383 euro toegerekend. Het geld krijgen de organisaties niet zomaar. Zij moesten aan vastgestelde criteria voldoen. Zo is er gekeken of het idee aansluit bij een van de drie verhaallijnen die dit jaar centraal staan: bevrijding door de Polen, Indië en de Vlucht.

Initiatieven
De 15 initiatieven vallen onder zes categorieën: dansvoorstellingen/muziek, kunst/cultuur, herdenken/vieren, Onderwijs/conferentie, film/documentaire en vluchtelingen. Stichting Serce Polski krijgt voor twee initiatieven een subsidie. Zo organiseren zij een concert van het representatieve Ensemble van het Leger van de Republiek Polen en een dansmiddag op de Grote Markt. Het Graphic Design Festival gaat drie muurschilderingen maken van de centrale verhalen en Stichting Gilde de Baronie gaat drie begeleide fietsroutes laten aansluiten bij de verhaallijn van Maczek. Stichting Pro Polonia gaat voor een bedrag van 687,50 euro een tekenwedstrijd organiseren. 

Drie keer wordt het een subsidie van 15.000 euro toegekend. Het Museum Breda - Polen krijgt dit toegekend om een mobiele expositie over Maczek en zijn eerste Poolse Pantserdivisie te ontwikkelen. Stichting Freedom You Pass On gaat met het geld een speciale editie van de film About Freedom maken. Daarin worden lokale verhalen gekoppeld aan internationale verhalen over vrijheid vanuit diverse culturen. Koen van Groesen, van Polygooi Productions, gaat een documentaire maken waarbij hij in de huid van zijn Poolse opa kruipt. Van het bedrag ontwikkelt hij ook een lesmethode.

Tolerantie en respect
“De stadsinitiatieven die we hebben ontvangen voor ‘Breda 75 jaar vrijheid’ bewijzen dat hier mooie dingen samenkomen”, zegt Marianne de Bie, wethouder Cultuur, in een persbericht. “Ik zie ieder stadsinitiatief als een creatieve vertaling van het (samen)leven op basis van tolerantie en respect. Ik vertrouw op een mooi vrijheidsfeest dat ons inspireert en met elkaar in contact brengt. Het biedt kansen om na te denken over een toekomst van vreedzaam samenleven in Breda.”

Een belangrijke dag dit jaar is dinsdag 29 oktober. Op die dag is het precies 75 jaar geleden dat Breda door de eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van generaal Maczek, bevrijd werd. Alle activiteiten zijn terug te vinden in de evenementenkalender.