Foto: Young Pride Breda

Jonge LHBT'ers verzamelen zich in Young Pride Breda: 'Voor ons was er nog niks'

BREDA - Breda is een nieuwe organisatie voor LHBT'ers rijker. De twintigjarige Isa Jansen en Arthur Steinhoff hebben samen Young Pride Breda opgericht. Daarmee willen zij een plek creëren waar jonge lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. En dat is hard nodig, vindt Arthur. Want voor jonge homoseksuelen is er in Breda bar weinig te beleven.


Er is heus wel íets te doen voor homo's in Breda. Dat geeft Arthur Steinhoff meteen toe. "Naar mijn weten heb je een stuk of drie homobars in Breda. Dat is natuurlijk super fijn en zij organiseren ook van alles, maar ik voel me er persoonlijk niet zo thuis. Dat komt vooral doordat het publiek dat daar komt meestal wat ouder is." Cafés of organisaties die zich speciaal richten op jongere LHBT'ers zijn er niet in de stad. En dat is zonde, stelt Arthur. Want juist voor jonge homoseksuelen, lesbiennes en transgenders is het fijn om mensen te ontmoeten die 'hetzelfde' zijn als jij. Dat weet Arthur als geen ander, want zelf heeft hij juist best wel veel vrienden die ook homo zijn. "In mijn vriendengroep ben ik absoluut niet de enige. En dat is heel waardevol. Dat gun ik andere LHBT'ers ook. Daarom heb ik samen met Isa Young Pride Breda opgericht." Daarbij kregen de twintigers ook al snel steun van het COC. Zij regelden onder andere een locatie aan de Kloosterlaan waar Young Pride Breda kan samenkomen en vergaderen en voorzien ook in de financiering. "Die steun van het COC kwam voor ons echt onverwacht. We zijn er heel blij mee."

Ervaringen

Young Pride Breda is bedoelt voor LHBT'ers tussen de 16 en 30 jaar. Op zaterdag 18 mei vond de allereerste activiteit plaats van de nieuw opgerichte groep: het samen kijken van de finale van het Eurovisiesongfestival. "Dat was echt een geslaagde eerste activiteit", vertelt Arthur. " Daarbij hielp de uitslag natuurlijk ook mee." De avond was een laagdrempelige eerste kennismaking voor een tiental Bredase LHBT'ers. "Dat is ook gewoon één van onze doelen: zorgen dat jonge LHBT'ers jongeren leren kennen die hetzelfde zijn als zij." Maar alleen maar 'simpele' gezelligheid is het niet. Zo hield de groep ook al een eerste praatavond onder de naam 'Kom uit de kast!'. Een serieuzere avond die erop gericht was om de deelnemers ervaringen te laten delen. "We willen niet alleen maar dat LHBT'ers elkaar leren kennen, maar ook dat er echte gesprekken ontstaan. Want natuurlijk kun je ook met je heterovrienden of familieleden praten over wat je meemaakt als homoseksuele jongere. Maar het is juist ook fijn om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt als jij of die met dezelfde problemen worstelen."

Benieuwd geworden naar Young Pride Breda? Wil je er meer over weten, of een keer vrijblijvend één van de activiteiten bezoeken. Ga dan voor meer informatie naar www.facebook.com/youngpridebreda of stuur een mailtje naar youngpridebreda@gmail.com.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief