Asbest saneren.
Asbest saneren. (Foto: Perry Roovers / SQ Vision)

Eerste Kamer dwarsboomt verplichte asbestsanering; Breda bekijkt gevolgen

BREDA - De Eerste Kamer heeft afgelopen week de wet gedwarsboomd die het verplicht saneren van asbestdaken noodzakelijke zou maken. De gemeente Breda gaat kijken of dit gevolgen heeft voor de stimuleringsmaatregelen die al gelden in de stad.


Breda biedt al sinds vorig jaar de mogelijkheid voor inwoners om zich te verenigen. "Op die manier is sanering goedkoper", geeft wethouder Daan Quaars aan. In 2018 werden binnen die regeling 347 daken gesaneerd. De gemeente leverde geen financiële bijdrage. "De mensen die mee hebben gedaan, deden dat vanuit hun eigen keuze. Wij faciliteerden alleen."

Volgens Quaars is het gezamenlijk saneren van asbestdaken nog steeds een goed idee. "Wat wij hebben gedaan is geen onzin, het gezondheidsrisico met asbest is bekend. Iedere plaat asbest die er niet meer ligt is winst." Ook voor huiseigenaren zijn er nog steeds voordelen. "Een huis zonder asbestdaken is meer waard dan met. Een ander punt is dat verzekeraars het opruimen van asbest na een brand niet meer vergoeden."

Of Breda op dezelfde enthousiaste manier het saneren van asbest blijft stimuleren, kan Quaars echter nog niet zeggen. "De uitspraak van de Eerste Kamer is erg vers. De effecten daarvan gaan we nu bestuderen."

FOTOSERIES