De startsein van het groot onderhoud.
De startsein van het groot onderhoud.

Europese prijs Alwel voor duurzaam renovatieproject Moerwijkzicht

BREDA - Het project Moerwijkzicht in Breda is de winnaar van de European Responsible Housing Awards in de categorie 'Toonaangevende innovatie, vertegenwoordigers van een eerlijke energietransitie'. Dit is bekendgemaakt tijdens het International Social Housing Festival in Lyon.


De European Responsible Housing Awards bestaan sinds 2014. Het is een door de EU gefinancierd initiatief dat gericht is op maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de sociale en betaalbare woningsector.

Moerwijkzicht is één van de grootste flatgebouwen in Breda. Het gebouw heeft 241 sociale huurwoningen. In 2017 startte hier een ingrijpende renovatie om de woningen voor te bereiden op de toekomst. "Zo is het gehele gebouw van het gas af en aangesloten op een duurzaam warmtenet en is het gebouw geïsoleerd", aldus woningcorporatie Alwel.

Het doel van de renovatie was om via verschillende energetische ingrepen te besparen op energielasten en CO2-uitstoot. "Tijdens de renovatie werd nauw samengewerkt met de bewoners in de flat. Vooral de inzet van etagecontactpersonen was bij dit project de sleutel tot succes", stelt de corporatie.

De 241 woningen werden onder meer geïsoleerd, waardoor het wooncomfort verbeterde en het energieverbruik afnam. De bewoners zijn overgegaan van koken op gas naar koken op inductie, waardoor de stap naar 'gasloos' kon worden gemaakt.

In 2018 won dit project al de 'Groene Parel' van BRES: een Bredase prijs voor gerealiseerde duurzame energieprojecten.

In totaal waren er voor de Europese prijs 86 inzendingen in vijf categorieën uit 16 landen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief