Henk Kooij.
Henk Kooij. (Foto: Joyce van Zijl)

‘Zo goed als wij het hebben mag een ander het ook hebben'

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haar levenshouding en gedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. Maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Vandaag: Henk Kooij (79).


BREDA – Wie hem ontmoet zal hem niet snel vergeten: een kleurrijke man, met felle ogen, warm, open en zorgzaam. Iemand die elke paar jaar weer iets anders wil doen, zichzelf wil blijven ontwikkelen. Daar begon hij mee toen hij als veertienjarig jochie wegliep en ging varen en nu, als 79-jarige, doet hij dat nog steeds.

In die tussenliggende jaren heeft hij zich altijd ingezet voor mensen die het minder goed hadden dan hijzelf.

Zorgzaam en leergierig
Henks leven klinkt als een roman, te veel om op deze plek allemaal te beschrijven. Slechthorend geboren, maar dat heeft hem nooit tegengehouden. Hij werd psychiatrisch verpleegkundige en daarna docent. “Als je mensen helpt, doe je dat in de eerste plaats voor jezelf. En je leert: het is hun probleem, niet het jouwe, anders hou je het niet vol. Zo ontwikkel je jezelf en groei je als mens. Veel nadenken, maar niet blijven hangen in het verleden. Dat kun je toch niet veranderen, ik kan vrij makkelijk het boek dichtslaan en aan iets nieuws beginnen.”

India
“Als ketelbinkie was ik in India geweest, daar wilde ik ontwikkelingswerk doen. Rond mijn veertigste ben ik naar het zuiden van India vertrokken. Ik was steeds een half jaar daar en een half jaar in Nederland om weer wat geld te verdienen. Oudere, ongehuwde vrouwen hebben het daar heel zwaar, omdat niemand voor ze zorgt. Dus moest er een bejaardenhuis voor hen komen, dat is met hulp van onder andere Wilde Ganzen gelukt. We hebben heel veel kunnen doen in een periode van 25 jaar. En toen kwam eind 2004 de tsunami, ik was toen 65 jaar. Van het dorp van 4000 inwoners is de helft verdronken, vooral veel kinderen. Drie dagen lang heb ik geholpen om de doden te begraven, daarna was het op. Ik heb alles overgedragen, ben ook nooit meer teruggegaan. Boek dichtgeslagen en verder gegaan.”

Kesteren Muizenberg
“Terug in Nederland zag ik mensen in mijn omgeving die het minder goed hadden, ik begon met een kook-activiteit voor hen in de huiskamer van de flats aan de Alexberg. Zo raakte ik betrokken bij de organisatie van een inloop en ik riep toen: dat doe ik wel. Zo begon Inloop de VerBINDing. Tweeëneenhalf jaar verder zijn hier allerlei activiteiten die door de bezoekers zelf worden georganiseerd. Volgend jaar ga ik dit overdragen, ik heb een ziekte waardoor ik steeds slechter zie en uiteindelijk word ik blind. Maar wie weet wanneer uiteindelijk is? Dus daar ga ik niet over piekeren, ik blijf plannen maken. Zolang ik met mensen kan praten kan ik wat betekenen voor een ander!”

Meer weten over Henk of zelf een held aanmelden?
Kijk op www.heldenvanbreda.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief